Spagetti med frikadeller i gräddsås

frikadeller_gräddsås_spagetti
Hallå! 😛 Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! 😉

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Martens och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… 😛

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! 😉

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.

 1. Mysan skriver:

  Haha, nappar ja! Det kändes bekant men jag fick inte upp nån bild framför mig men när jag klickade på din länk trillade poletten ner. Dom hade jag helt glömt bort. Precis som Emma skriver, kostig grej som blir trendig 😉

 2. Emma skriver:

  Åh, gud de där napparna! 🙂
  Hade dessa i alla möjliga kombinationer, örhängen, halsband, armband….vilken konstig grej egentligen men ”trendigt” var det, hahah!

 3. Lady ♥ Lufsen = sant – ser att Mårtenssons var inne på samma idé så den kan ju inte vara fel 😉 Blir nästan detsamma här ikväll men med svenska makaroner, fast där är risken eller möjligheten (beroende på om man är Lady eller Lufsen…) att pussas av en tillfällighet förstås sämre *g* Gott är det iallafall !

 4. Åh… sen kan man ju sitta som Lady och Lufsen och dela på en portion, riktigt romantiskt:) Det ser verkligen hur gott som helst ut på bilden, riktig comfortfood!

 5. Mm, låter verkligen gott med frikadeller. Det har jag inte ätit sen hemkunskapen i åttan eller nian, i slutet på 80-talet. Jag vill minnas att det var gott så detta recept måste jag absolut pröva. 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..