Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… 😛 Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. 😛

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak

Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare

Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar

Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. 😉

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

 1. Anna J skriver:

  Vilket bra steg-för-steg-inlägg! Tror jag ska våga mig på att baka dammsugare faktiskt, det är ju ett sånt gott bakverk. Tack!

 2. Linduz skriver:

  Vilka fina!
  Jättebra att du tar foton i varje steg, det är bra.

 3. Anna S skriver:

  Finare än köpta! Jag gillar att du visar steg för steg, ibland vet man inte hur det ska se ut under arbetets gång.
  Du är så duktig!

 4. Vanja skriver:

  Hej! Om man kör saffransdeg eller pepparkaka ska man hoppa över kakao och araken? Vad tycker du?

  1. Vanja!
   Ja, det tycker jag. Det är ju starka smaker både pepparkaka och saffran så jag hade uteslutit arrak helt och kakao också.
   /Linda

 5. Dammsugare var min favorit redan som barn – fast det berättades att alla smulor som bagarn hade på golvet blev till dammsugare nästa dag 😉 Här nere i Tyskland finns de ibland på IKEA och då slår jag till. Köper man marsipanlock i vanliga butiker i Sverige, eller är det konditorier som gäller? Har aldrig sett några här ner hos typ ICA eller så…

  1. Kajomida!
   Ja, marsipanlock finns färdigkavlade på rulle på vanliga ICA här i Sverige, både grön och rosa. Men ibland har jag även beställt från konditori, kavlad marsipan om jag tex. velat ha vit eller ljusblå eller annan färg.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..