Tzatziki – hur gör du?


Då var det ny vecka igen och jag har massor utav fina recept att dela med mig av från helgen. Bland annat denna tzatziki vi åt igår till söndagsmiddagen… Det var så länge sen och så vansinnigt gott alla smaker ihop. Ni ska få hela middagsreceptet sen men jag börjar med tillbehöret.

Tzatziki är ju så gott till både förrätt med bara ett rostat pitabröd och några oliver, eller som kall grillsås eller till en grekisk middag! 😉

Alla gör tzatziki på väldigt olika sätt har jag märkt. Jag har nog länge gjort min ganska lika genom åren faktiskt och den blir suveränt god. När vi var i grekland dock köpte jag ett litet souvenir-kit med typiskt grekiska smaker däri bland annat en tzatzikikrydda man bara skulle blanda med yoghurt, inget annat. Det var ingen höjdare kan jag säga. Det ska ju va gurka i och man vill ju gärna ha dom där färska smakerna också, inte nån färdig kryddmix! 😛

Hur gör ni eran tzatziki? Låter ni yoghurten rinna av genom kaffefilter? Eller blandar ni direkt? Kanske använder ni creme fraiche eller annan syrad produkt?


Kärnar ni ur gurkan före ni river eller inte?


Olivolja? Vilka kryddor?

Jag utgår alltid från en burk creme fraiche, riven sen en urkärnad halv gurka grovt. Saltar gurkan och låter den rinna av i durkslag några minuter. Pressar ur den sista vätskan och blandar sen med creme fraiche, pressad vitlök, olivolja, en liten pytteskvätt vitvinsvinäger och salt o peppar.

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.


Recept på hela söndagsmiddagen får ni lite senare idag. Kram ♥

26
4

Halloween pumpa-cupcakes


Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! 😛
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. 😉

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :


Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.


Jolines halloween-makeover igår till discot… 😉 Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.


JA – HON VANN!!!

😛 😛 😛

19
0

Liten halloweenkväll igår


Äntligen fredag och jösses vad veckan har gått fort, bara rasat fram! Mycket roligt och positivt som hänt och då går väl tiden fort antar jag. 😛


Vi hade en liten mini-halloweenkväll igår eftersom Max åker till sin mamma idag. Barnen spökade ut sig och bakade cupcakes, ni ska få se sen ska bara ladda in bilderna i datorn.

Jag förberedde varsin godispåse till dom, hur enkelt som helst. Plastpåse i valfri färg, fyll med godis och snurra ihop till en boll. Klipp av överflödigt på toppen och vira runt med svart eltejp. Små pumpor med fladdermöss på blev det. Och varsin mumiedricka med bandage och lite tejp. 😉

Sen hjälptes vi åt att göra korv-mumier, riktigt kul. Bara skära till armar och ben på korven och vira runt lite pizzadeg och skjuts in i ugnen. 😛

Nu ska jag rensa kylen inför helgen och se till så dom små tröttmössorna stiger upp sen blir det att ladda inför halloween-disco för Jolines del. Hon har köpt sig en urläcker klänning och redan provsminkat sig hundra gånger typ… Jag hoppas jag får ta nån bild på henne så ska ni få se. Det är tävling om bästa utklädnad också så hon siktar högt i år! 😉 Vi hörs lite senare…

Puss 

12
0