Grekiska biffar med tzatziki, sallad och råstekt potatis


Gårdagens middag…. Herrejösses så gott! Blir hungrig igen bara av att hålla på med bilderna och skriva receptet!! 😛 Det ska va nu den här gråa, regniga novembertiden som vi lyxar till helgerna med utländska smaker, minnen från Grekland och härliga, krispiga färger på mat och sallad. Det ger en liten extra kick och det är precis som om smaksinnen inte är riktigt beredda när det kommer såna här explosioner. Så jädrans gott alltså. 😛

Biffarna har jag smaksatt med vitlök, citron och oregano. De två äggen både binder ihop smeten och äggvitan gör att de reser sig och får fin, rund form. En matsked potatismjöl har jag också alltid i bara för att de ska bli fasta och fina och inte ”smula”. Till biffarna gjorde jag tzatziki, en grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost, gurka och rödlök. och som ytterligare tillbehör för den som önskar – råstekt potatis smaksatt med örter. Nåt som kan falla er på läppen kanske? 😉16 st små biffar


Det här behöver du :


1 kilo blandfärs


1 msk potatismjöl


1 dl vatten


2 ägg


1 msk grönsaksfond


2 vitlöksklyftor


Rivet skal från en citron


2 tsk torkad oregano


1 tsk nystött svartpeppar


1 tsk salt


Malen söt paprika

GÖR SÅHÄR :
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom malen paprika. Forma till 16 runda biffar. Lägg på en varm ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.


Börja med att röra ihop tzatzikin så den får stå och dra till sig i kylen. Recept hittar du

HÄR

Superkul med alla era tips på olika varianter av tzatziki dessutom – stort tack för att ni delar med er!


Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja

(så det täcker botten, men inte mer)

och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.


Nästan helt färdig, nu på med locket ca 20 min så dom blir helt genomstekta lagom tills biffarna i ugnen är klara.


Biffarna på den varma ugnsplåten som jag smälte lite smör på. ca 20 min i 200 grader så är dom klara!


Riktigt saftiga och supergoda. 😛


En grekisk middag utan denna sallad är ju nästan förbjudet. Härliga smakrika små tomater i olika färger, gurka, fetaost, oliver och rödlök… 😉


Smaklig måltid!

17
5

Tzatziki – hur gör du?


Då var det ny vecka igen och jag har massor utav fina recept att dela med mig av från helgen. Bland annat denna tzatziki vi åt igår till söndagsmiddagen… Det var så länge sen och så vansinnigt gott alla smaker ihop. Ni ska få hela middagsreceptet sen men jag börjar med tillbehöret.

Tzatziki är ju så gott till både förrätt med bara ett rostat pitabröd och några oliver, eller som kall grillsås eller till en grekisk middag! 😉

Alla gör tzatziki på väldigt olika sätt har jag märkt. Jag har nog länge gjort min ganska lika genom åren faktiskt och den blir suveränt god. När vi var i grekland dock köpte jag ett litet souvenir-kit med typiskt grekiska smaker däri bland annat en tzatzikikrydda man bara skulle blanda med yoghurt, inget annat. Det var ingen höjdare kan jag säga. Det ska ju va gurka i och man vill ju gärna ha dom där färska smakerna också, inte nån färdig kryddmix! 😛

Hur gör ni eran tzatziki? Låter ni yoghurten rinna av genom kaffefilter? Eller blandar ni direkt? Kanske använder ni creme fraiche eller annan syrad produkt?


Kärnar ni ur gurkan före ni river eller inte?


Olivolja? Vilka kryddor?

Jag utgår alltid från en burk creme fraiche, riven sen en urkärnad halv gurka grovt. Saltar gurkan och låter den rinna av i durkslag några minuter. Pressar ur den sista vätskan och blandar sen med creme fraiche, pressad vitlök, olivolja, en liten pytteskvätt vitvinsvinäger och salt o peppar.

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.


Recept på hela söndagsmiddagen får ni lite senare idag. Kram ♥

26
4

Halloween pumpa-cupcakes


Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! 😛
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. 😉

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :


Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.


Jolines halloween-makeover igår till discot… 😉 Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.


JA – HON VANN!!!

😛 😛 😛

19
0