Grekiska biffar med tzatziki, sallad och råstekt potatis


Gårdagens middag…. Herrejösses så gott! Blir hungrig igen bara av att hålla på med bilderna och skriva receptet!! 😛 Det ska va nu den här gråa, regniga novembertiden som vi lyxar till helgerna med utländska smaker, minnen från Grekland och härliga, krispiga färger på mat och sallad. Det ger en liten extra kick och det är precis som om smaksinnen inte är riktigt beredda när det kommer såna här explosioner. Så jädrans gott alltså. 😛

Biffarna har jag smaksatt med vitlök, citron och oregano. De två äggen både binder ihop smeten och äggvitan gör att de reser sig och får fin, rund form. En matsked potatismjöl har jag också alltid i bara för att de ska bli fasta och fina och inte ”smula”. Till biffarna gjorde jag tzatziki, en grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost, gurka och rödlök. och som ytterligare tillbehör för den som önskar – råstekt potatis smaksatt med örter. Nåt som kan falla er på läppen kanske? 😉16 st små biffar


Det här behöver du :


1 kilo blandfärs


1 msk potatismjöl


1 dl vatten


2 ägg


1 msk grönsaksfond


2 vitlöksklyftor


Rivet skal från en citron


2 tsk torkad oregano


1 tsk nystött svartpeppar


1 tsk salt


Malen söt paprika

GÖR SÅHÄR :
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom malen paprika. Forma till 16 runda biffar. Lägg på en varm ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.


Börja med att röra ihop tzatzikin så den får stå och dra till sig i kylen. Recept hittar du

HÄR

Superkul med alla era tips på olika varianter av tzatziki dessutom – stort tack för att ni delar med er!


Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja

(så det täcker botten, men inte mer)

och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.


Nästan helt färdig, nu på med locket ca 20 min så dom blir helt genomstekta lagom tills biffarna i ugnen är klara.


Biffarna på den varma ugnsplåten som jag smälte lite smör på. ca 20 min i 200 grader så är dom klara!


Riktigt saftiga och supergoda. 😛


En grekisk middag utan denna sallad är ju nästan förbjudet. Härliga smakrika små tomater i olika färger, gurka, fetaost, oliver och rödlök… 😉


Smaklig måltid!