Bacon och potatis, ugnsgratinerat och knaprigt tillbehör


Nya, goda alternativ på potatis är alltid uppskattat. Man snöar ofta in på kokt eller stekt, kanske gratäng till helgen eller hasselbackspotatis men denna variant måste jag bara tipsa om. Sådär krispigt knaprigt, lite likt friterat och med god sälta och smak av bacon. Det låter väl inte så tokigt? 😛

Något direkt recept behövs inte, ta den mängd av potatis och bacon du tycker blir bra, krydda med förslagsvis en grillkrydda med lite chiliflakes i, ett par pressade vitlöksklyftor och vänd runt i en ugnsform.

Potatisen ska vara kokt, kall eller varm spelar ingen roll.
Baconet har jag skurit i strimlor och förstekt ca 10 min i ugnen tillsammans med två pressade vitlöksklyftor innan jag blandat ner potatisen. Sen in i ugnen igen ca 220 grader tills allt är krispigt och fått fin färg, ca 20 min.


Mosa ner den kokta potatis lätt i det förstekta baconet. Krydda.


Stek i ugn ca 20 min 220 grader tills allt är knaprigt.


Här serverade jag chilikotletter med sky till baconpotatisen och en god sallad. 😉

12
8

Shopping och höststämning till köket!


Var på Netto idag och hittade sååå fina träskålar och lyktor så nu ska jag piffa fint på köksbordet. Riktigt härliga, murriga höstfärger med koppar, trä och fina höstkvistar från ÖNSKA. Extra kär är jag nog i glasljusstakarna och träfaten. ❤️


Trevlig fredag på er!7
1

8 recept med champinjoner


Champinjoner – mina älskade så godingar! Visst kan dom behöva ett alldeles eget inlägg, de tycker jag! Så mycket gott man kan göra med dom både färska och dom små runda på burk. 😉 Har ni nån gång provat att bara öppna en burk, hälla av vattnet, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt och sen ställa på grillen? Ät direkt ur burken med gaffel… Syndigt gott! 😛


Här kommer åtta recept och tips med det godaste jag vet – champinjoner!

CHAMPINJONRISOTTO


4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter svampbuljong
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i sänder vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Champinjonerna :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt. Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enklare och godare blir det knappast, bara att vända ner i risotton.

SMÖRSTEKTA CHAMPINJONERDet här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 


Borsta svampen och skär i skivor.

Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

GRILLADE BACONLINDADE CHAMPINJONER


Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!!

CHAMPINJONSTUVNING


6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

MARINERADE CHAMPINJONER MED VITLÖK


Det här behöver du  : 
150 gram färska champinjoner

2 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 näve finhackad persilja
1 vitlök solo
1 tsk chiliflakes
Svartpeppar
en nypa socker
* Salta med flingsalt precis när det ska ätas så vattnar inte svampen ur sig under marinering!

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla champinjoner från sand och annan smuts. Skiva dom i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd ner i marinaden och låt marinera minst 5-6 timmar i kylskåp, rör om lite då och då. Servera som tillbehör till kött, fisk, kyckling etc. Perfekt som tillbehör på buffébordet också!

CHAMPINJONSÅS


Såsen : 
ca 2 dl steksky alt. buljong
400 gram färska champinjoner alt. konserverade
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 


Använd samma stekpanna som du t ex. stekt kött eller kyckling i och ta vara på stekskyn, alternativt vispa ur pannan med nån deciliter buljong. Lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

CHAMPINJONTOAST


Det här behöver du : 
2 skivor sudegsbröd
1 msk olivolja
½ vitlök solo, finriven
2 små kvisttomater

150 gram färska skogschampinjoner el. vanilga
1 klick smör
1 vitlök solo, finriven
3 små schalottenlök
3 msk pihiladelfiaost eller annan creme cheese naturell
2 färska salladslök
Salt & peppar
Klippt gräslök

GÖR SÅHÄR : 
Förbered svampen, pensla bort ev smuts och skär i skivor. Finhacka schalottenlök och grovhacka salladslöken. Skär surdegsbrödet i skivor och lägg på plåt med bakplåtpapper. Värm ugnen till 250 grader. Ringla olivolja över bröden, och gnid in med finriven vitlök.

Medans brödskivorna rostas i ugnen, fräs på champinjonerna i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när de vätskan ur sig och minskat i storlek. Lägg i vitlök, finhackad schalottenlök och låt allt fräsa ihop en minut. Ta stekpannan från plattan och rör ner philadelfiaost och salladslök, krydda med salt och peppar. Smaka av.

Ta ut brödskivorna ur ugnen. Skiva över tomaterna. Lägg svampröran ovanpå, toppa med klippt gräslök. Ät och njut!

CHAMPINJONOMELETT


1 omelett
Det här behöver du :
100 gram champinjoner
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.  Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.

3
46