8 recept med champinjoner

skogschampinjoner_recept_skogs_champinjoner_
Champinjoner – mina älskade så godingar! Visst kan dom behöva ett alldeles eget inlägg, de tycker jag! Så mycket gott man kan göra med dom både färska och dom små runda på burk. 😉 Har ni nån gång provat att bara öppna en burk, hälla av vattnet, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt och sen ställa på grillen? Ät direkt ur burken med gaffel… Syndigt gott! 😛
Här kommer åtta recept och tips med det godaste jag vet – champinjoner!

CHAMPINJONRISOTTO

svamprisotto

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter svampbuljong
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i sänder vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Champinjonerna :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt. Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enklare och godare blir det knappast, bara att vända ner i risotton.

SMÖRSTEKTA CHAMPINJONER

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta

Det här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

GRILLADE BACONLINDADE CHAMPINJONER

grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost

Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!!

:-P

CHAMPINJONSTUVNING

fyllning_krustader

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

MARINERADE CHAMPINJONER MED VITLÖK

marinerade_champinjoner_tillbehör_buffé_champinjoner_vitlöksmarinerade

Det här behöver du  : 
150 gram färska champinjoner

2 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 näve finhackad persilja
1 vitlök solo
1 tsk chiliflakes
Svartpeppar
en nypa socker
* Salta med flingsalt precis när det ska ätas så vattnar inte svampen ur sig under marinering!

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla champinjoner från sand och annan smuts. Skiva dom i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd ner i marinaden och låt marinera minst 5-6 timmar i kylskåp, rör om lite då och då. Servera som tillbehör till kött, fisk, kyckling etc. Perfekt som tillbehör på buffébordet också!

CHAMPINJONSÅS

champinjoner_champinjonsås_burkchampinjoner

Såsen : 
ca 2 dl steksky alt. buljong
400 gram färska champinjoner alt. konserverade
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna som du t ex. stekt kött eller kyckling i och ta vara på stekskyn, alternativt vispa ur pannan med nån deciliter buljong. Lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

CHAMPINJONTOAST

toast_varma_mackor_svamp_champinjoner_skogschampinjoner

Det här behöver du : 
2 skivor sudegsbröd
1 msk olivolja
½ vitlök solo, finriven
2 små kvisttomater

150 gram färska skogschampinjoner el. vanilga
1 klick smör
1 vitlök solo, finriven
3 små schalottenlök
3 msk pihiladelfiaost eller annan creme cheese naturell
2 färska salladslök
Salt & peppar
Klippt gräslök

GÖR SÅHÄR : 
Förbered svampen, pensla bort ev smuts och skär i skivor. Finhacka schalottenlök och grovhacka salladslöken. Skär surdegsbrödet i skivor och lägg på plåt med bakplåtpapper. Värm ugnen till 250 grader. Ringla olivolja över bröden, och gnid in med finriven vitlök.

Medans brödskivorna rostas i ugnen, fräs på champinjonerna i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när de vätskan ur sig och minskat i storlek. Lägg i vitlök, finhackad schalottenlök och låt allt fräsa ihop en minut. Ta stekpannan från plattan och rör ner philadelfiaost och salladslök, krydda med salt och peppar. Smaka av.

Ta ut brödskivorna ur ugnen. Skiva över tomaterna. Lägg svampröran ovanpå, toppa med klippt gräslök. Ät och njut!

:-)

CHAMPINJONOMELETT

omelett_ägg_champinjoner

1 omelett
Det här behöver du :
100 gram champinjoner
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.  Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.

  1. Då är vi två som absolut älskar champinjoner! Kul med en drös tips, ska absolut testas!
    Gillar dock inte dem på burk så de får du behålla för dig själv 😉

  2. Diana skriver:

    Älskar ju champinjoner. …. Här ska testas!!!!

  3. Linda skriver:

    Nästa gång du grillar så ska du testa att ta färska champinjoner, skära bort foten (roten? benet? pinnen? det i mitten iaf…) och fyll hatten med creme bonjour vitlök och så ska de grillas till osten är smält. M U M S !

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..