Ostbricka och mina favoritostar

italiensk_buffé_ostar_ostbricka

Heeeej alla fina bloggläsare! ♥
Jag tänkte tipsa om lite goda ostar såhär på lill-lördan. 😛 Vi tjuvstartade den dock redan igårkväll för att fira mina ögon! Låter kanske knasigt att fira just ÖGON men jag har en lång resa bakom mig med dom och igår var första mötet med optikern precis som för ett år sen då allt började…

Det var en resa av total förtvivlan, tårar, tankar och oro då jag den dagen lämnade optikern med akutremiss till Kalmar ögonklinik. Jag tyckte jag hade börjat se sämre och det var ju ett bra tag sen jag gjort nån synkoll och bytt glasögon så det var mitt ärende. Men med remiss och på plats i Kalmar trodde jag att jag skulle få en salva så blev allt bra, men så enkelt var det inte…

Jag hade nästan förlorat all synskärpa på bägge ögonen och de var många betänkliga blickar och pannor i veck på de läkare jag då fick träffa. Det tog timmar och åter timmar innan jag fick åka hem, men då med ännu en akutremiss till hjärnröntgen för misstänkt tumör.

”Nånting” i hjärnan tryckte på synnerven…
Här nånstans tappade jag hoppet lite om livet, så sjukhusrädd jag dessutom var då så hade jag redan varit död mentalt när jag åkte in i tunneln två dar senare… Men nån hjärntumör fanns inte som tur var. Resan skulle dock bli lång innan läkarna hittade felet. Ett tag hade jag ett team med sju ögonläkare omkring mig för att förstå vad som var galet… Det tog nästan ett halvår med undersökningar, provtagningar, ryggmärgsprover och MR-röntgen fram o tillbaka.

Tror nog dessutom att dom bytte ut allt mitt blod i kroppen på bara den tiden så många rör som jag fick lämna men dom hittade ingenting förrän en liten vitamin B12 visade sig vara brist i mitt blod…

Så från hjärntumör till vitaminbrist smög sig synen sakta men säkert tillbaka med två burkar piller! 😉 Kan säga att jag aldrig känt mig så frisk som efter denna resa då verkligen allt har uteslutits. Allt från ALS, Alzheimer, reumatiskt sjukdom, tumörer, blödningar, borrelia, hjärnhinneinflammation, diabetes, högt blodtryck, struma, ämnesomsättningsrubbning, lever och njursjukdom etc etc… Inget av nånting hade jag och allt såg bra ut förutom den lilla bristen på vitamin B12… Nog så svår att hitta dock.
De ska vara JAG till å få nåt sånt, tror nästan det är uträknat att såna som jag som har sån skräck för sjukhus får gå igenom såna här lite extra mariga utmaningar bara för att.

Idag känner jag faktiskt ingen oro alls inför sjukhusbesök. Har ju till och med opererat mig! (kors i taket) och på ortopenden har jag ju nästan klippkort nu med händer och fötter i gips. 😉

Idag ser jag bra, förutom mitt vanliga synfel som nu är åtgärdat hos optikern och nya, fina glasögon kommer om en vecka! Vilken seger! 😛

En glad nyhet till är att om EN vecka idag så ryker gipset! HURRA!!! Det blir visserligen en bra tids rehab med ortos och lära mig att gå riktigt igen men så vansinnigt skönt att få slippa gips och rullstol! Nog om detta. 😛

Ostbricka är fint tycker jag. Passar till både vardag som helg. Tänkte ge mig på att lista mina tre favoriter men insåg att det går inte, för dom är inte TRE… Dom är hur många som helst och jag skulle inte vilja vara utan nån av dom.

Kan du lista dina tre favoriter?? 😉 

Här kommer mina MÅSTEN :
Cambozola
St Agur
Gorgonzola
Roquefort
Domaine de Bresse
Brie
Dracula
Rocka fett

Dom två sistnämnda får jag inte tag på annat än på matmässor, de säljs b la. av Lindhags delikatesser. Varje matmässa eller marknad har ETT enda måste för mig och det är att hitta en god ost! Finns absolut inget viktigare… 😛

ostbricka
En klassisk vardags-ost-bricka. En god färskost med vinddruvor blir en fin brytning till de salta grönmögelostarna. Min favorit i hyllan där är tacosmak.

vitmögelost_marmelad
En väldigt god vitmögelost är denna från Brosorp. Riktigt len och fin i smaken, med salt/syrlig eftersmak. En sån där som gör sig extra bra till en söt marmelad.

gorgonzola_lövbiff_
Gorgonzolan är kungen av grönmögelostarna tycker jag. Kraftig smak, väldigt aromatisk och behöver nån timme i rumstemperatur innan den blir ”god”… 😉 Som smaksättare i såser är den perfekt för man behöver inte så mycket för att få till den goda grönmögelost-smaken!

ostbricka_roquefort
Roqueforten som blev ”glömd i en ryggsäck” är i samma klass som gorgonzolan men inte lika frän och något mildare, men dock tillhör den ändå de kraftiga grönmögelostarna.

ostbricka
St Agur som jag kallar ”Roqueforts lillebror” är precis som den låter. En mild, snällare, mjukare mögelost som är riktigt krämig.

skördefest_ekerum_lindhags_ost_delikatesser
Dracula och Rocka fett, två riktiga favoriter som b la. Lindhags delikatesser säljer om ni har stött på dom på nån marknad eller matmässa, om inte så håll utkik. 😉

 1. Usch det där lät jobbigt!
  Mina ostfavoriter är:
  Brie de meaux som kryper iväg från brickan av sig själv 😀
  Caramelised onion and rioja cheddar från Cheshire cheese
  Vacherin Mont d’Or rödkittost

 2. Emma skriver:

  Om du gillar ost och är i närheten av Falköping så ska du verkligen göra dig ett besök på osterian. http://www.falbygdensosteria.se
  Det är en restaurang och butik helt inriktad på ost och dess tillbehör. Det går busslaster dit med folk.

 3. Diana skriver:

  Åhhh hoppas verkligen att det blir bättre nu

 4. Cecilia skriver:

  Åhh vad skönt med vitaminbrist 🙂 Jag älskar också Rocka Fett, började köpa den på en julmarknad, men sen har jag till min glädje upptäckt att dom säljer deras ostar på vår Kvantumbutik och så har dom dom i en liten delikatessbutil på Norra Berget här i Sundsvall

 5. Ida skriver:

  Vilken lättnad att det bara var vitaminbrist! Kan bara tänka mig vad du fått gå igenom. En god ostbricka är du verkligen värd 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..