Att inte få ändan ur vagnen…


Ja, exakt så! Jag får inte riktigt ändan ur vagnen. Hittar liksom inte det där suget i köket att prestera mer än på sin höjd vardagsmat som också tryter på fantasi. Jag har visserligen en god soppa på lut till morgondagen då vi får middagssällskap! 😛 Tänkte baka ett gott bröd till soppan också men det gör jag först imorgon så det kan serveras nybakat.

Men överlag, så grått o trist och tråkigt jag har… Vädret är ofullkomligt på något sätt o det är så deprimerande med ständigt grå himmel, snålblåst och lerig gräsmatta. Löven trillar visserligen i fina färger men det är som man står i ingenmansland mellan sensommar och vinter när inte hösten blommar upp.Det vackra ljuset, alla sprakande höstfärger… Kom hit!!


Sen saknar jag skogsluften o promenaderna kring susande tallar… De va ett bra tag sen jag tog en promenad i skogen… 2 månader nu med gips börjar bli tröttsamt, besvärligt, irriterande och rent av döjobbigt! För att inte tala om hur frustrerande det är att inte kunna tillfredsställa en pigg och busig dobermann som också kräver sitt. Det mesta går på sparlåga just nu…

Hatar både rullstolen o kryckorna och har ständigt ont i nån av fötterna. Antingen i den opererade för att jag hållit igång för mycket eller så i den andra för att jag överbelastat den… Som ett ekorrhjul och det känns som en evighet innan jag kommer kunna GÅ normalt igen.
Har i alla fall en förhoppning om att julen kommer bli bra! Smärtfri och se lite enklare ut än dagsläget! 😉Det är skönt att fingrarna fungerar så man i alla fall kan skriva av sig! Nu ska jag inte deppa ihop för mycket för det finns saker som är bra också! Att man lever med dom man älskar, har tak över huvudet, ett jobb och mat på bordet.


Underbara vänner är också viktigt, därav huvudbilden i detta inlägg. En bukett rosor, skvallertidning och chokladask fick jag häromdan. En kopp kaffe och några timmars struntprat med bästa vännen på verandan förgyllde tillvaron hur mycket som helst. ❤️


Sen kan jag avslöja att dessa små mini-praliner från Lindt är bara såååå goda! Små, krämiga med nötter, marsipan, nougat och härligt len choklad… Bättre är julens Alladin-ask så i år inför jag en ny jultradition. Bort med Alladin – fram med Lindt! 😉

Orkade ni läsa ända hit?
Tack isåfall… ❤️ Kram

17
1

Krämig kycklinggryta med soltorkade tomater


Jag bläddrade i arkivet igår och såg att det var fasligt länge sen det serverades kycklinggryta här på kryddburken… Jag har ett par favoriter som ofta återkommer men tänkte nu att jag skulle uppbringa ytterligare en favorit! 😛 Ja, det blev lyckat. Med mörk balsamvinäger och soltorkade tomater och med skvätt grädde som rundar av smaken blev det så klockrent gott!

4 – 6 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfilé
Smör till stekning
Örtsalt
Svartpeppar
3 msk mörk balsamico vinäger
1 dl soltorkade tomater
6 dl kycklingbuljong (alt. 3 msk fond el. tärning + 6 dl vatten)
2 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar, bryn i het stekpanna med smör. Krydda med Örtkrydda och nymalen svartpeppar. När alla bitar fått färg tillsätt balsamico vinäger och de soltorkade tomaterna. Slå på kycklingbuljong och sänk värmen till medel. Låt koka ihop ca 10 minuter. Tillsätt grädde och red av grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och kokta grönsaker.

TIPS! 


Oljan/marinaden som de soltorkade tomaterna ligger i slår jag på riset och vänder runt med när det är färdigkokt, det ger ett extra smaklyft! 😉

Mina favoriter bland kycklinggrytorna : Kyckling red thai curry, recept

HÄR


Sweet chili kycklinggryta, recept

HÄR


Pepprig kycklinggryta med tomatsås, recept

HÄR


Vårfräsch kycklinggryta i härlig skysås, recept

HÄR

8
0

Vinn 2st Margretheskålar designade av Lasse Åberg


Ni har nog inte sett denna liknelse tidigare till denna dam vid namn

Margrethe

. Hon fyller 60 år i år och kikar ni lite närmare så ser ni att det är allas våra kära

Margretheskål

 vi pratar om.

I vart och vartannat hushåll har denna urmoder ställt upp i vispandet av tårtsmet, pannkakssmet och grädde, den har fungerat till scones-deg om söndagsmorgnar, till grillköttets marinad, till blåbärsplockning som till den nykokta tomtegröten. Den har funnits i ur och skur och aldrig svikit med sin funktion som rymlig, tålig och funktionell i köket för allehanda behov. Den har nog lika mycket tjänat sin rätt som vattenskål till hundar som idel huvudbonad till fantasifulla och lekglada småbarn i ”rensa-köksskåp-åldern” 😉Vilken lycka som barn att få en skål, en visp och en obetydlig mängd vatten att skvätta ner halva köket med. 😉


Genast undrar jag förstås vilken FÄRG ni har som minne från er barndom?


Jag som är född -78 minns de brandgula och bruna skålarna, men efterhand så förändras trender och det är en stor eloge till Margrethe som efter 60 år på marknaden ännu är så inne i tiden och inte låter sig förglömmas… Ja, eller vem skulle väl egentligen glömma en Margretheskål? 😉 Vad kan bli mer passande än att Lasse Åberg står för designen detta år.


”A piece of art” förgyller nu dess jubileums glans.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Vill du vinna en 0,5 liters + 1,5 liters skål designade av Lasse Åberg?

Det du behöver göra för att deltaga i tävlingen är att svara på följande fråga i kommentarsfältet nedan :

  • Vilken svensk prins har varit med och designat Margretheskålen?

Du hittar mer information om skålarna samt svar till tävlingsfrågan HÄR.
Lämna ditt svar senast lördag 18 oktober

Skålen är tillverkad i det nya fräscha materialet Durable porslin, som är den starkaste och mest använda typen av porslin. Skålen fungerar därmed bra i diskmaskin, frys, mikrovågsugn och i vanlig ugn. Skålarna kostar 99 – 399 kr och finns i storlekarna Ø 12, 15, 20 och 25.

Bildkälla; www.rosti-mepal.se/

183
0