Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv
Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! 😛
Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!
Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.
Det här behöver du :
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
– 10 – 12 timmar i ugnen
Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
– 10 – 12 timmar i saltlagen
GÖR SÅHÄR :
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.
När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).
Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.
Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. 😉
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…