Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv


Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! 😛

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 


1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek


– 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :


1 liter vatten


1 dl salt


2 msk strösocker


2 lagerblad


1 tsk hela svartpepparkorn


1 tsk hela torkade enbär


– 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 


Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas.

Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. 😉
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…


Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!


Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! 😉


En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! 😛

7
34

Lax i ugn med grönsaker och crème fraiche


Tisdagsfisken får vi ju inte glömma bort. Här har jag gjort en mycket enkel lax i ugn som går väldigt snabbt att förbereda om man har ont om tid när kvällen kommer. Ner med fryst fisk och grönsaker i en ugnsform, vispa ihop crème fraiche med goda kryddor och slå över. Resten är mest för syns skull. 😉 Variera allt efter egen smak och tycke när det gäller grönsaker och sås. Den här rätten åt vi igår med potatismos och den blev väldigt omtyckt här hemma.

Imorgon kommer recept på en svensk klassiker som passar bra till både finare middag och till buffé. Nu ska jag skynda mig att leta upp några raggsockar och en tjockare myströja för de va väldigt va det kyler på snabbt från stengolven när ruskvädret kommer. Regnprognosen ser ut att hålla i sig så jag fortsätter pyssla i mitt kök i veckan. På lördag kommer också en tävling om en fin gammal klassiker i köket, missa inte det.
Kram ♥4 port


Det här behöver du : 


4 laxfiléer


1 påse valfria frysa grönsaker


5 dl crème fraiche


3 msk fiskfond alt. smulad buljongtärning


3 msk pressad citron


1 tomat


Chiliflakes


Sesamfrön


Citron

GÖR SÅHÄR : 
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Häll på frysta grönsaker runtom så mycket som önskas. Vispa ihop creme fraichen med fiskfond och pressad citron. Slå såsen över fisken. Toppa med skivad tomat, chiliflakes och sesamfrön.

Stek i ugn ca 35 min i 200 grader om du använder fryst fisk + frysta grönsaker.
Denna rätt kan du enkelt förbereda på morgonen och låta stå i kylskåpet så tinar den under dagen för att sen bara skjutsa in den i ugnen på kvällen fast då bara i 10 – 15 min.


Perfekt kvällsmiddag att förbereda på morgonen.


Slå såsen ovanpå fisken.


Hit kan alltså allt förberedas och förvaras i kylskåpet till kvällen då den är klar att gräddas.


Frysta ingredienser, grädda ca 35 min i 200 grader. Tinade ingredienser ca 10 – 15 min.


Smaklig fisk! 😛

5
21