Ska vi göra julbord tillsammans?


Jag har en liten smällkaramell jag tänkte vi skulle göra tillsammans inför JULEN! Var och en av er läsare får skicka in en bild + recept på något som ska stå på julbordet!

För att inte blanda sött och salt för mycket så tänkte jag dela upp det i TRE delar.

 • Kalla julbordet
  Ex. Sill, sallader, dopp, rökt korv, rökt/gravad, lax, såser, syltor, patéer, pastejer, inläggningar, bröd, ost, pålägg, äggrätter, smör, röror etc.Varma julbordet
  Ex. Skinka, kroppkakor, köttbullar, omeletter, stuvningar, prinskorv, lådor, janssons etc.Godis-bordet
  Ex. Desserter, dryck, glögg, ris a la malta, gröt, kakor, sylt, marmelad, ost, julgodis etc.

Era recept publiceras med bild, namn och eventuell bloggadress/hemsida/facebook/instagram.
Efterhand jag får in ert material så kommer jag delge er vilka recept jag fått in och vilka som kanske fattas eller är önskvärda. Håll utkik både här på bloggen, Facebook och Instagram! (kryddburken)

Självklart kommer det att bli dubbletter av olika slag men jag tänker att det gör ingenting. Variation är till för att spridas så samtliga recept kommer att publiceras om bild medföljer.

Låter det spännande? Vill ni vara med? 😛Ni kan redan nu börja skicka in och jag avser att publicera inläggen under december månad i god tid så alla kan ta del av recept och inspiration till julafton.


Maila till kryddburken@telia.com

FÖLJ DESSA PUNKTER : 

 • Märk mailet i ämnesraden; Kalla julbordet, varma julbordet eller godisjulbordet.
 • Ett recept per läsare och kategori. Du kan alltså skicka in totalt tre recept med bilder, ett till varje julbord.
 • Bilden ska vara i 500 pxl bredd. (bild är ett krav för publicering)
  Alternativt kan du skicka mig originalbilden så justerar jag storleken.
 • Bifoga ditt namn som ska publiceras samt ev. bloggadress alt. social media.
 • När julborden publiceras här på Kryddburken – länka till inlägget från din egen blogg om du har någon alt. social media.
11
3

Inlagd strömming a la Kryddburken


Hej på er! Ny vecka och nya tag. Jag tänkte hålla mig till en svensk klassisk husmansvecka såhär i höstrusket och först ut ett vansinnigt gott recept på stekt, inlagd strömming. Tycker ni om det?

Att jag döpt receptet till ”a la Kryddburken” har förstås med min egna lilla tvist på kryddning att göra. En lite hetare lag med chili och kapris och lite extra sälta. Prova gärna och se vad ni tycker. 😉

Det här receptet på inläggningslag räcker till ca 16 strömmingsfiléer. Alltså 8 stycken dubbla när dom är stekta. Du kan även panera sillfiléerna hela (urtagna förstås) och skurna i bitar. Passar bra till sillar som är lite grövre. Jag har gjort bägge varianterna efter önskemål.

Det här behöver du : 
16 sillar/strömmingsfiléer
6 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk torkad persilja
Riktigt smör

Lag :
5 dl vatten
1 dl 12% ättika
3 dl strösocker
2 msk salt
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
4 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
2 röda hackade chili
1 msk inlagd kapris
1 msk lag av kapris

GÖR SÅHÄR :


Börja med lagen i god tid så den får svalna ordentligt. Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Rör så allt löser sig. Dra av från plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt lagen kallna.

Rensa strömmingen och skölj under kallt vatten. Torka dom lätt på hushållspapper. Häll upp rågmjöl i en skål och och blanda med salt, vitpeppar och torkad persilja.
Lägg ihop två filéer mot varann med skinnsidan utåt. Vänd i mjölblandningen på bägge sidor.

Hetta upp en stekpanna och smält rikligt med smör. När smöret börjar bubbla lägg i strömmingen och stek på bägge sidor tills de fått fin färg.
Varva den kalla lagen med den nystekta strömmingen i en glasburk. Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3 veckor.


Jag lägger i löken och samtliga ingredienser när lagen fortfarande är varm och låter den sen kallna.


Strömmingen ska stekas i rikligt med smör så det verkligen bubblar och ger smak. Ös gärna med en sked.


Stekt, inlagd strömming håller sig ca 3 veckor förvarad i tättslutande burk i kylskåp.

0
13

Goda vegetariska burgare


Nu ska jag sammanfatta våran vegetariska vecka vi har gjort här hemma i samarbete med Hälsans köks utmaning. En förbluffande GOD vecka med många lovord från familj och vänner. Jag erkänner att det i början var svårt att finna tips på tillagning av de olika produkterna men efter en tid så släppte det och det var både kul och utmanande. När den positiva responsen haglade från de som blev bjudna fick jag ännu mer motor och började fundera på fler recept och idéerna ploppade upp en efter en. Jag tycker Hälsans kök har genomgående riktigt bra produkter och jag har blivit förvånad över hur bra de funkar som ersättning till kött och köttprodukter.

Jag har tagit ut mina tre favoriter av de recept jag lagat och därefter är det ER tur berätta vilken rätt ni helst skulle vilja laga själv. Var med i tävlingen som ni hittar HÄR! Ni har då chans att vinna 200 SEK i värdecheckar för Hälsans Köks produkter.

Jag delger er nu mitt sista recept i utmaningen och vad skulle kunna passat bättre är BURGARE som slutfinal! 😛

Här hemma äter vi hamburgare både till vardags som helg, det är mannen som står för tillagningen och han är minst sagt förälskad i sina recept och tillagningssätt. Helst ska de tillagas över öppen eld och med ingredienser i färsen som bara han har känsla för.

Nu skulle jag helt sonika vända på trenden och servera vegetariska burgare, stekta i panna… Hur skulle detta gå?? Skulle han tycka om det? Såga allt vid fotknölarna eller kasta tallriken genom ytterdörren? Det är den största utmaningen av alla recept att bjuda min man på vegetariska hamburgare UTAN färs! Kika in på Hälsans kök facebooksida och se om burgaren finns med bland mina tre favoriter. Gör den det så har mannen gett tummen upp! 😉

4 burgare
Det här behöver du : 
4 vegetariska burgare Hälsans kök
Smör till stekning
Bröd
Ost
Sallad
Tomat
Dressing
Senap
Ketchup

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek burgarna på bägge sidor ca 1 – 2 minuter. Montera ihop burgarna med bröd och tillbehör efter eget tycke och smak.


Hälsans kök vegetariska burgare sälj frysta i 4-pack.


Jag har faktiskt provat några utav snabbmatskedjorna vegetariska burgare men dessa var snäppet godare, ett gott betyg! 😛

Inlägg i samarbete med Hälsans kök

5
4