Öländsk kroppkakspaj


Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! 😛 Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! 😉

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 


Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

10
0

Snickerskakor


Vansinnigt söta små godbitar är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! 😛 Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 


Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

9
0

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren


Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! 😛

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! 😉

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

3
4