Godaste grillspetten med fyllda, baconlindade champinjoner, kryddkorv och fläskkött


Häromkvällen gjorde vi oss ett par dundergoda grillspett gubben och jag med massa härliga smaker. Vi satte oss vid bordet med varsin skärbräda och plockade fram lite av varje av vad som fanns i kylen, sen satte vi igång att skära och trä på spett. Vi landade sen ute vid grillen till en ganska förhållandevis sval kväll, helt ljuvligt! 😛

Detta hade vi på spetten : 

  • Scans råkorv anchochili & svartpeppar
  • Benfri kotlett i marinad
  • Baconskivor
  • Champinjoner
  • Färskost med tacosmak
  • Paprika
  • Knipplök

Just champinjonerna brukar jag skära bort en bit av foten för att använda som ”lock” efter att jag fyllt dom med färskost. Sen lindar jag in dom hårt i varsin baconskiva, då brukar fyllningen hålla sig på plats.


Knipplök, paprika dom god råkorvarna, marinerad kotlett och de fyllda champinjonerna.


Det blev så många champinjoner som dom fick även samsas på ett eget spett. Urgoda drinktilltugg dessutom! 😛


Redo för grillen.


Gott, gott, gott…. Servera med en kall tzatziki och grillat bröd! 😉

0
0

Rulltårts-tårta och Max som har fyllt år


Den 14:e juli på självaste prinsessans födelsedag fyller även lillprinsen Max år! Hela 14år! HURRA HURRA!! 😛 Vi uppvaktade honom med en lite snurrig tårta, en rulltårts-tårta med hallonsylt, grädde, strössel och jordgubbar och inte minst ett litet fyrverkeri i mitten!

Max älskar födelsedagar och all förväntan, hemlisar och presenter, vem gör inte det? 😉

Tårtan i sig är väldigt enkel att göra. En helt vanlig sockerkaksbotten som man brer sylt över. Skär i fyra ”remsor” och rullar ihop remsa efter remsa. Det här receptet har jag använt :

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR : 


Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt. Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och ”lappa” efter med resterande tre. Dekorera med grädde och jordgubbar.


Lycklig, liten kille!


Måste spana in som finns i paketet noga, noga!

3
1

50 st tips på tillbehör till grillat!


Jag lovade ju att sammanställa alla tips på grilltillbehör ni kom med för en tid sen och oj så många bra, enkla och framförallt GODA tips! Här är hela listan lång ;

  1. Inlagda jalapeno’s snittas upp lite och fylls m ädelost, vira lite bacon runt och grilla!
  1. Mitt bästa grilltillbehör är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek! Det är så fantastiskt gott och har gått hem hos alla jag bjudit dem på. (Och så många som frågar efter receptet, oj oj!) 

  1. Det man behöver är :
    (Kör inte med exakta mått utan man får testa dig fram!)
    6 st tortillabröd
    2 förpackningar philadelphiaost
    Sambal Oelek
    1 påse riven ost (Gärna lagrad för bästa smak)
    Eventuellt lite riven hackad lök
    Olivolja

  1. Blanda ihop philadelphiaosten med sambal oeleken i en bunke (eventuellt den finhackade röda löken också om det önskas). Smaka dig fram efter lagom hetta och smak! Bred sedan på ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar.


  1. Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera! Mums 

  1. Bacon inlindade champinjoner fyllda med krämig vitlöksost!

  1. Mitt bästa grilltillbehör, som jag ibland glömmer bort, måste vara världens enklaste sås!
    1 påse riven västerbottenost
    1 burk färdig aioli (eller så gör man egen)
    Blanda ihop och servera! Passar till allt, korv, kyckling kött… Mums!

  1. Det bästa tillbehör jag vet är nog dessa potatispaket med otroligt gott kryddsmör! jag har t.o.m skurit ner korv och lagt direkt i paketen när vi åkt ut i skogen för att grilla, så då är hela måltiden klar på en gång *mums* http://alltommat.se/recept/potatispaket-3/

  1. Din ”Picklade Rödlök” !!! 

  1. Min favorit är en söt stark salsa/sallad
    Romantica tomater, chili, persilja, koriander, mango/jordgubbar/ananas eller vad annat sött man känner för, salt och peppar
  1. Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillar förstås. Så gott! 
  1. Turkisk yoghurt, gräddfil el dyl, en gnutta majonäs som blandas med rivet äpple och hackad lök. Krydda med salt och svartpeppar. En oslagbar kombo, supergod till grillat kött, korv…
  1. Eget vitlöksbröd. Gör eget vitlökssmör (jag har vitlök och grillkrydda i mitt) bred på rostebröd lägg dem dubbla och skär i trekanter. Grilla dem några minuter. Super gott
  1. En av favoriterna här hemma är grillkryddesmör!
  1. Det måste bli min ”Ajvarröra”. Matlagningsyoghurt, ajvar samt mosad fetaost. Så vansinnigt gott och passar till det mesta.
  1. Min favorit är grillad Halloumi ost.
  1. Tzatziki!
  1. En underbar sås.
    3 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    Rejält med nymalen svartpeppar
    Örtsalt
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk oregano
    1 msk färsk basilika
    Blanda. Låt stå i kylen medans du trixar ihop det grillade. Mums med allt!

  1. Grillad majs alla gånger
  1. Svårt att välja ett, men en grej som passar till nästan allt är grillade tomater. Jag delar dem i halvor och tar en liten tesked grön pesto och smörjer ovanpå, och sedan en skiva av någon smakrik ost överst, typ präst eller åt det hållet. Jag kör oftast dessa i ugnen, året om egentligen, men på grillen går också bra, men då gör jag som små foliebåtar att ställa dem i så att de inte rinner ner i grillen.
  1. Jag brukar göra en fetaoströra till det grillade köttet, fisken eller vad man nu har grillat. Det finns många varianter på röran men jag blandar en burk creme fraiche med 100 gram fetaost (smulas sönder med en gaffel), pressar i en klyfta vitlök, saltar och pepprar lite grann och rör ihop.
  1. Rimmat fläsk. SÅ gott att få en skiva till övrig mat på tallriken. Ingen sommar utan grillat fläsk.
  1. Kanongod röra; mixa en god äkta fetaost med creme fraiche. Den som vill kan ha hackade svarta oliver i.
  1. Grillade nypotatisar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret.
  1. Ta ett ark folie och lägg på fetaost, skivade tomater, chili och svartpeppar. Ringla sedan över olivolja och gör till ett paket och lägg på grillen. Mums
  1. En kall sås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar
  1. Baconlindade champinjoner fyllda med creme bonjour gräslök. Grillade då såklart 
  1. Haricot verts i folie med kryddsmör. Mmm!
  1. Grillade majskolvar med Lindalhs nya aioli det är super gott 
  1. Bacon inlindad halloumi som man grillar.
  1. Mitt tips är (fast nästan godare att äta bara dessa som tilltugg innan) fefferonis fyllda med grönmögelost och sen lindar man bacon runt och fäster med en tandpetare. Låter helknasigt men det blir en smakexplosion i munnen! Dock så måste man gilla lite hetta då fefferonisen ofta är lite starka. 

  1. Sen ska de grillas så baconet blir lite krisp, alltså inte för fett 
  1. Späda morötter som grillas o får samsas med rucolasallad, fetaost o en skvätt olivolja. Ev lite rostade pinjenötter på toppen.
  1. Morotstzatziki
    Turkisk yoghurt
    Grovriven morot
    1 pressad vitlöksklyfta
    Flingsalt
    Svartpeppar
    En skvätt vitvinsvinäger
    Olivolja
    Oregano-torkad
    Blanda allt och ställ kallt minst 1 h innan servering.

  1. Andra har säkert redan tipsat om dessa goda tillbehör, baconlindade dadlar. Absolut det godaste jag vet, mums!
  1. Baconlindad grön chili fylld med ost.
    Kapa ”botten” på chilin där kvisten sitter och töm fröhuset.
    Fyll med någon mild hårdost.
    Sätt för ploppen du skar bort med tandpetare.
    Linda runt bacon.
    Grilla ett par minuter tills osten smält.
    Ät & njut!

  1. Grön sparris i foliepaket med hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja. Strö på flingsalt och pressa över lite citron saft.
  1. Min grillsås!!!!!!!!!!!!!!!
    turkisk yoghurt
    massa pressade vitlökar
    och massor av GRILLKRYDDA !
  1. Mitt måste är getostfylld paprika. Dela paprikan i halvor fylld med getost som man smakar av med lite svartpeppar, salt och honung.
  1. Ett måste till kyckling! Salsa, gjord av avocado, färsk ananas, rödlök, tomat, mango, chili, lime och vitlök. Gillar man koriander kan man hacka i lite.
  1. Fetaost-creme!! Bara smula ner en god fetaost i creme fraiche, krydda med salt och peppar. Supergott!
  1. Avocado och jordgubbssallad med en vinegrettedressing med lite majonäs i.
  1. Just nu har jag snöat in på rabarberchutney.
  1. Grillad sötpotatis är helt klart min favvis!
    Förkoka de innan, halvera på längden, pensla med olivolja, strö över svartpeppar och flingsalt. Släng på grillen. Så underbart gött!

  1. En grillsås som alla gäster vill ha receptet på 


  1. 3 dl turkisk yoghurt


  1. 2 msk sweet chilisås


  1. 2 pressade vitlöksklyftor


  1. 1/2 tsk spiskummin


  1. Lite salt o svartpeppar


  1. Gör den gärna ett bra tag innan så smakerna får gifta sig ordentligt

  1. Blanda creme fraiche, sweet chili sås och pressad vitlök.. det godaste som finns till grillat 
  1. 1 burk creme fraiche (med hög fett halt)
    1 burk philadephiaost
    1 kruka färsk basilika

  1. Mixa allt med stavmixer, mycket godare än vad man kan tänka sig 

  1. Annat tips: panera fetaost med mjöl, ägg o ströbröd lägg i grillfolie ringla över olivolja på båda sidor. Lägg paketet med fetaost på grillen (eller stekpanna) en stund tills osten är genom varm o servera med ringlad honung ovan på, servera som förrätt.

  1. Mitt bästa tips är att blanda phiadelphiaost och rökig BBQ sås till kött och hamburgare.
  1. En sås som vi gör väldigt ofta när det ska grillas är en barnförbjuden vitlökssås, barnförbjuden eftersom det är vitt vin i den.

    2 dl matlagningsyoghurt
    ½ dl majonnäs
    2 msk vitt vin
    1 stor vitlöksklyfta, riven
    1 msk olivolja
    hackad dill efter behag
    salt och peppar
    Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt tills den ska serveras.

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/09/i-gar-och-idag.html

  1. Mitt bästa tips är fyllda paprikor som blir färdiga på grillen medan man grillar sitt kött eller kyckling.
    Stek färska champinjoner, bacon och lök.
    Blanda ner creme fraiche – chili och paprikasmak
    blanda ner riven ost i röran och fyll paprikahalvor.
    Grilla gärna med stängt lock.

  1. Färska champinjoner med pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt & peppar I ett foliepaket.och så lägger man det på grillen I 15-20 min. Så himla gott!
  1. Grillad MAJSBURK!


  1. Riv av etiketten på en burk majs. Häll av spadet. Salta. Lägg i en klick smör eller margarin. Stäng till burken med aluminiumfolie. Ställ på grillen en stund tills det blir varmt inuti. Öppna sen och rör runt lite och servera som tillbehör. Gott! Alla barn gillar garanterat 

  1. PS. Tänk på att burken blir jättevarm. Grytvante på!

  1. Mitt bästa tillbehör är baconlindade bananer 
  1.  Dela en banan i 3 och linda en skiva bacon runt och grilla!

  1. Sedan är marinadkokt lök också gott! Man gör som en skål med folie, hackar ner gul lök i stora klyftor och häller på en påse färdig marinad, typ allround eller vitlök 

  1. Sedan får det puttra på lite så löken mjuknar och blir söt 
  1. Avokado salsa! 

  1. 3-4 avokados
    ett äpple
    färsk chili soera enligt enligt smak/hetta
    olivolja
    en ask coctail tomater
    salt peppar
    röd lök
    citronsaft

9
26