Min hemliga ingrediens i godaste köttfärssåsen

köttfärssås_fyllig_rotselleri
Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! 😛 Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god! 😉

Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

rotselleri
Rotsellerin skalar du enklast med en osthyvel.

riven_rotselleri
Och river sen på grova sidan av rivjärnet.

fyllig_köttfärssås_rotselleri

 1. Kamilla!
  Långkok är alltid godast! 🙂 För länge kan man nog inte koka om man räknar mellan 4 – 6 timmar för själva köttfärssåsen. Däremot kan en tomatsås få koka i princip hur länge som helst, under natten på låg värme eller i gryta en hel dag från morgon till kväll. Smakerna blir bara bättre och såsen reduceras och blir mer koncentrerad och smakrik.
  /Linda

 2. Kamilla skriver:

  Toppbetyg till detta recept! Det blev hur gott som helst! 🙂 Kommer att göras igen och igen… 🙂

 3. Kamilla skriver:

  Tusen tack för detta recept. Jag hade aldrig kommit på tanken att riva ner kålrot i köttfärssåsen själv men nu när jag läser det så känns det ju självklart! Det måste ju bli en himmelsk smak. Den här grytan står och puttrar på spisen just i detta nu, det doftar ljuvligt och jag längtar verkligen till ikväll när jag ska få avnjuta den. Tack också för tipset att koka köttfärssåsen länge, kan man koka för länge? Kram!

 4. Hanna skriver:

  Palsternacka och morot brukar jag ha i. Kanske skulle testa rotselleri! 🙂

 5. Det ska jag testa nästa gång, tack för tipset! Själv brukar jag använda krossade tomater istället för ketchup och honung och en skvätt balsamvinäger ger god smakbalans till såsen. Ingen köttfärssås är den andra lik!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..