Vaniljbullar

vetebröd_bullar_vaniljbullar
Vetebröd av alla de slag är ett måste till sommaren så fyll frysen och bunkra upp. Vi har inte så stort utrymme i vår frys här hemma så jag brukar inte baka så stora mängder på en och samma gång. Att baka på en halv liter degvätska är perfekt och det tar inte hela dan heller… 😉 Dom godaste enligt mig är inte bullar med kanel utan massor med vanilj och bakade på riktigt smör. Jag minns att jag fick det hos min faster Maritha när jag var liten. Hon hade dagbarn hemma och bakade ofta bullar så man blev alltid bjuden på färska, saftiga vaniljbullar.

Det fina brödfatet har Joline gjort i slöjden och passar perfekt att fylla upp med bullar! 😛

ca 25 st
Det här behöver du :

150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

Vaniljfyllning : 
100 – 150 gram smör
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt sockret, saltet och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Knåda degen smidig för hand eller med krokarna. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 2 bitar och kavla ut, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar. Fyll bullformar och ställ på plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk! Servera med ett stort glas mjölk! 😛

mjölk_kanelbullar_stort_glas_mjölk

  1. Jag älskar verkligen vetebröd av alla dess slag! Vågar nog påstå att det enligt mig inte finns något godare än en nybakad ljummen bulle. Var länge sedan jag bakade med vaniljfyllning. Nu när jag läser ditt inlägg blir jag sugen på vaniljbullar. Så det får det bli nästa gång. Brukar också ha pärlsocker, men det är även gott med hackade nötter på. Wow vilket fantastiskt fint brödfat Joline har gjort! Riktigt snyggt! Hon är duktig den tjejen. 🙂

  2. Tack för tips! Bullar utan ägg är precis vad vi måste baka då lilleman är allergisk mot just det. Vilket jätte fint fat din dotter har gjort. ”Fia-Lisa” hehe… Jag kallar alltid min dotter för ”Fia-Lotta”!! Men hon heter Vilma…… (!!??) 🙂
    Tack för en fin blogg! Jag brukar läsa den men har aldrig kommenterat förut!
    / Linda

  3. Testade just att göra dessa bullar men blev inte helt nöjd med resultatet. Själva degen och konsistensen blev jättebra – men – de smakar knappt någonting alls! Använde du något särskilt vaniljsocker? Jag använde mig av Dansukkers vaniljsocker med ”äkta vanilj” i.

    Smakar liksom bara ”bulldeg”, inge vanilj alls.. 🙁

  4. Har bakat dessa dessa bullar för jag var nyfiken på hur de smakade med tanke på den lilla mängden socker i degen. De smakade gott av vanilj, för
    jag tog av misstag 2 msk vaniljsocker till halva receptet.
    Men nästa gång ökar jag nog sockermängden till 1 dl i bulldegen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..