Fläskytterfilé i balsamicosås


Tack för alla era fina kommentarer. Blir sååå glad! ♥


Söndagsmiddagen som fick avsluta veckan igår blev galet god! 😛 Balsamvinäger som smaksättning i grytor är aldrig fel, dessutom ger den en fräsch o lite syrlig smak till såsen. Se till att alltid ha en flaska hemma av god kvalité, jag har använt Zetas i alla år, både den ljusa och mörka och bägge passar i grytor, såser, salladsdressingar, marinader mm.

Det här behöver du : 
ca 500 gram ytterfilé
1 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
3 msk mörk balsamvinäger
6 dl köttbuljong alt. 2 tärningar/2 mask fond + vatten
3 dl grädde
1 burk hela champinjoner
Salt o peppar
Persilja

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär ytterfilén i skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Bryn köttet så det får fin färg på bägge sidorna. Krydda med paprika och trocomare. Slå på balsamvinägern. Tillsätt buljongen och grädden. Låt grytan puttra på svag värme ca 10 min. Häll i en burk hela champinjoner (måste ha!!) 😉 Smaka av med salt och peppar. Strössla finhackad persilja över och servera.


Smaklig måltid!

6
16

Våren i bilder i en rasande fart!


(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. 😛

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!


En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! 😉

Röda faran! 😛

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! 😉
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.


Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.


Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. 😛
Kramar till er mina finaste. ♥

15
0

Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör


Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. 😛


Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!


Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :


Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning.

Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

6
2