Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!


Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.


Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… 😉

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! 😛En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.


Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl.

Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.


Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! 😛


Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.


Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.


Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.


Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.


Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.


Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.


Smaklig måltid! 😛

10
10

Kuvertbröd med havssalt och sesamfrön


Hej alla godingar! ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg och god mat.

Här på ön har vi fått riktigt sommarvärme och kan bara ligga på altanen och steka sig i solen om man vill. Jag steker hellre inomhus men älskar värmen nu när den väl kommit och allt blir så mycket friare och enklare. Vi behöver inte kånka på tunga vedpåsar längre eller bry oss om vinterkläder och påpälsade barn och extrakläder till skolan. Snön och regnslasket är borta och inga leriga hundtassar att torka, det är helt ljuvligt att slippa! 😉

Solbrillorna på och sen njuter vi nu tycker jag. Det är dock hög halt pollen så det gäller att pilla i sig medikament för det kliar både i ögon och näsa hos både stora som små här hemma. Det nyses och snörvlar i ett. Det är hur som helst helt underbart att vara ute och bara njuta av alla blommor, knoppade buskar, utslagna träd, humlor, fjärilar och för att inte tala om FLUGOR som vaknat till liv! 😉

Nu har inte bonden släppt ut djuren ännu här utanför oss där dom brukar gå, så fler flugor väntas! Haha! 😛 Livet på landet…

Nu ska ni få ett lite lyxigare recept på härliga frukostbullar, eller kuvertbröd till en finare middag om man så vill. De vikta kuvertbröden innehåller lite mer smör i degen och smaken blir helt sagolik. Man kan nästan känna smaken av ”viket” av ett kuvert också, om ni förstår hur jag menar. Här kommer mitt recept, nyss provsmakade av mellanmåls-barnen med stora tummar upp!  😛

20 stora
Det här behöver du :
50 gram jäst
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
4 ägg
150 gram smör
Ca 2 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en bunke. Arbeta med fördel degen i maskin. Ljumma mjölk och filmjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
Tillsätt äggen, smör och hälften av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 – 15 min. Känn på degen före jäsning om du behöver tillsätta mer mjöl, den ska vara ganska kladdig men inte lös så den rinner.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du får en smidig deg.

Dela i två och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40. Vik över ena långsidan mot mitten och den andra långsidan ovanpå den. (se bild nedan)

Skär i tio bitar och gör likadant med den andra delen deg.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla m varmt vatten (ca ½ dl) utrört med ca 1 tsk ljus sirap. (eller ägg). Strö över havssalt och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min i 175 grader.


Nybakat bröd i solen med goda pålägg. Tummen upp från barnen. 😛


Såhär viks degen. Från en rektangulär ”platta” viker du ihop från bägge långsidorna mot mitten och över varann.


Skär i bitar och lägg ”upp och ner” på plåt.


Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssalt och sesamfrön. Hade tänkt ta vallmo men de hade jag inget hemma så man tar de man har.


Färdiggräddade! 😛


Låt svalna något, ät och njut! Till frukost, mellanmålmål, buffé, middag eller frys in!

5
3

Kasslergratäng


Vad äter ni för gott ikväll fredag?


Här ska det bli hembakat pizza – Capricciosa! 😛

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. 😉

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.4 – 6 port


Det här behöver du : 


6 stora potatisar (gärna mjölig sort)


1 stor morot


400 gram skivad/strimlad kassler


½ purjolök


1 gul lök


1 vitlök solo


5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 


1½ tsk nymalen vitpeppar


Trocomare örtsalt


2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.


Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.


Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.


Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

7
3