Tapas plock med rökt kyckling


Äntligen fredag och äntligen våååår! 😛 Vilken prognos som utlovas till helgen alltså, då kanske äntligen lervällingen ute på gården torkar upp och man kan sitta ute mot husväggen och sola näsan – ljuvligt!

Vad bjuds det på hemma hos er en fredag som denna? 
Kanske en god plocktallrik med olika delikatesser?

Vi provade nyligen ett par tapasnyheter från Ridderheims. En grymt god aioli, härligt stora gröna oliver och kronärtskocka i gudomligt god marinad. Lite annat plock som rökta kycklingben, pommesbollar, varma vitlöksbaguetter och färskostfyllda pimentos… Behöver jag säga att det var vansinnigt gott!? 😉

Just dom här marinaderna allt inlagt ligger i är ofta så goda smaksatta att det fyller en funktion som salladsdressing också – så ringla över lite av marinader från burken på en god sallad.

Rökta kycklingben, det har ni sett förut här och de är rökta i Muurikkaröken hur enkelt som helst. Recept och bilder HÄR >>

2
0

Fläskgryta med champinjoner i krämig örtsås


En väldigt snabb och vansinnigt god köttgryta av fläskkött har vi här. Med tunnskivad kotlett tar middagen inte mer än en halvtimme och klyftpotatis och broccoli tillagas under tiden grytan puttrar. Jag har fastnat lite för örter i såserna jag lagat på sistone, ett tag var jag mycket inne på kraftiga, mörka såser med balsamico och en skvätt vin, efter det blev det mycket smaksatta såser med glögg och cider men nu har jag snöat in på örter och gärna lite tomatiga och fräscha. Om du är noga med att bryna tomatpurén så kommer smakerna att fullkomligt blomma, det blir sååå gott! 😛


Örtkryddor använder du helt enligt eget tycke och smak, det finns ju massor av goda kryddblandningar, som provencale, örtagårdsblandning, vissa som passar extra bra till fisk, vilt osv.

Jag använder mig av en örtblandning jag hittade på nån marknad i fjol som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika. Smula den mellan fingrarna när du tillsätter så får du ut mer arom. Och förvara dom alltid mörkt. 😉

Det här behöver du : 


250 gram tunnskivad, benfri fläskkotlett


2 gula lök


2 msk tomatpuré


6 dl vatten


2 msk oxfond


1 msk torkade örter


2 dl grädde


Salt & peppar


2 burkar champinjoner alt. färska

GÖR SÅHÄR :
Skär de tunna skivorna i tre bitar vardera, bryn i het stekpanna tillsammans med hackad lök och tomatpuré. Slå på vatten och fond samt smula över en matsked torkade örter. Sänk värmen och låt grytan småkoka utan lock ca 20 min. Tillsätt grädden och champinjoner, red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ev. mer örtkrydda.


Köttet får brynas tillsammans med lök och tomatpuré för att få riktigt god smak.


Slå sedan på vatten, fond och torkade örtkryddor. Jag använder mig av en örtblandning som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika.


Servera med te x. klyftpotatis och kokt broccoli.

7
3

Nyttig omelett i långpanna med färs och broccoli


I söndags gjorde jag ett gäng matlådor och det blev ett totalt experiment till recept! 😛


Ägg, färs och broccoli var önskemålet så jag kokade ihop en rejäl långpanna ugnsomelett med brynt färs toppad med broccolibuketter och riven ost. Galet gott experiment som det blev både matiga och nyttiga matlådor av. 😉

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
Cayennepeppar
D’Elidas chilisås
Örtsalt

10 ägg
8 dl mjölk

En stor bukett broccoli
Riven ost

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna, krydda med cayennepeppar, några droppar chilisås och örtsalt. (Eller ta de kryddor du själv föredrar)
vispa ihop äggen med mjölken och skär broccolin i små buketter, även stammen. Riv osten. Fördela allt i långpanna, börja med färsen, lägg på broccolin, slå över äggstanningen och toppa med riven ost. Stek i ugnen på 175 grader ca 35 – 40 min.

5
3