Fläskgryta med champinjoner i krämig örtsås

fläskgryta_örtsås_champinjoner_recept
En väldigt snabb och vansinnigt god köttgryta av fläskkött har vi här. Med tunnskivad kotlett tar middagen inte mer än en halvtimme och klyftpotatis och broccoli tillagas under tiden grytan puttrar. Jag har fastnat lite för örter i såserna jag lagat på sistone, ett tag var jag mycket inne på kraftiga, mörka såser med balsamico och en skvätt vin, efter det blev det mycket smaksatta såser med glögg och cider men nu har jag snöat in på örter och gärna lite tomatiga och fräscha. Om du är noga med att bryna tomatpurén så kommer smakerna att fullkomligt blomma, det blir sååå gott! 😛
Örtkryddor använder du helt enligt eget tycke och smak, det finns ju massor av goda kryddblandningar, som provencale, örtagårdsblandning, vissa som passar extra bra till fisk, vilt osv.

Jag använder mig av en örtblandning jag hittade på nån marknad i fjol som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika. Smula den mellan fingrarna när du tillsätter så får du ut mer arom. Och förvara dom alltid mörkt. 😉

Det här behöver du : 
250 gram tunnskivad, benfri fläskkotlett
2 gula lök
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk torkade örter
2 dl grädde
Salt & peppar
2 burkar champinjoner alt. färska

GÖR SÅHÄR :
Skär de tunna skivorna i tre bitar vardera, bryn i het stekpanna tillsammans med hackad lök och tomatpuré. Slå på vatten och fond samt smula över en matsked torkade örter. Sänk värmen och låt grytan småkoka utan lock ca 20 min. Tillsätt grädden och champinjoner, red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ev. mer örtkrydda.

tunnskivad_kotlettt_fläsk_köttgryta_fläskgryta
Köttet får brynas tillsammans med lök och tomatpuré för att få riktigt god smak.

fläskgryta_köttgryta_sås
Slå sedan på vatten, fond och torkade örtkryddor. Jag använder mig av en örtblandning som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika.

fläskgryta_klyftpotatis_örtsås
Servera med te x. klyftpotatis och kokt broccoli.

 1. Pi skriver:

  Läste kommentarerna och halverade koktid och minskade vattenmängd. Jättegod,smakrik och enkel rätt med enkla ingredienser 🙂
  /Pi

 2. Sol skriver:

  Hej, jag tyckte denna såg så god och enkel ut så jag gjorde en stor portion för att ha som matlådor. Men köttet blev torrt och segt. Jag följde receptet precis. Undrar vad jag gjorde fel, om jag kan koka den länger för att det skall bli mörare igen. Fast antar det är lite sent när jag hällt i maizenaredningen?

 3. Emelie skriver:

  Jag provade att laga den (fast med några mindre förändringar). Hoppas du inte har något emot att jag har använt mig av din blogg.. Om du har något emot det får du gärna höra av dig…

  Hälsningar
  E

 4. Bryna tomatpuré? Spännande! Jag antar att du menar att man ska steka det lite tillsammans med löken. Ska testa det nästa gång jag gör något liknande.

 5. Sophie skriver:

  Ser jättegott ut!
  Jag älskar örter och använder någon sort varje dag.
  Tack för all mat-insipration du delar med dig av!
  Kram/S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..