Ugnspanna med bacon och kokt potatis


U

gnspannkaka är en rätt jag ofta gör när det finns lite olika rester i kylskåpet. Överbliven kokt potatis går utmärkt att riva ner i smeten, precis som riven morot och äpple. Frysta lingon är också gott att strö över före gräddning!

Bara fantasin som sätter gränser. Smaken på denna ugnspannkaka påminner lite om potatisbullar fast mycket godare! 😉

1 plåt
Det här behöver du :
350 gram bacon (3 pkt)
6 dl vetemjöl
1 liter mjölk
5 ägg
500 gram kokt potatis
Salt

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp ugnen till 200 grader. Skär bacon i bitar och fördela på en ugnsplåt. Stek baconet i ugnen tills det fått lite färg.

Mät upp mjöl i en bunke och vispa i mjölken lite i taget så du inte får några klumpar. Knäck i äggen och riv ner de. Kokta potatisen. Salta.

Slå smeten över de stekta baconet och in i ugnen igen, ca 40 min.

5
0

Kebabgryta i het tomat och paprikasås med vitkål


Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! 😛 Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!

Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>

Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>

4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.


Kebabgrytan puttrar på spisen…


Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.


Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.


Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.


H

emmagjord kebab – recept

HÄR >>

och godaste kebabsåsen, recept

HÄR >>

7
1

Nyttig färspanna med vitkål


En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff! 😛

Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor

GÖR SÅHÄR : 
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.


Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.


Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.


Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.


Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.

12
9