Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.
Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…
Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! 😉
Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! 😛 Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.
Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!!
😛 Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. 😉 Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥
4 port Helstekt fläskfilé :
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.
GÖR SÅHÄR :
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.
4 port Potatisgratäng : 6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR : Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! 😛
Upplagt på tallrik, här utan såsen…
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! 😉
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. 😉
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!
Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.
Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med. 😛
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören… 😛
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.
Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra! 😉
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni