Räckcocktail med vaktelägg


Hej allihopa och god fortsättning på det nya året 2014! ♥


Tack för alla fina kommentarer ni delade med er av om hur ni firar nyår, jättekul att läsa. 😉


Jag tänkte visa er vår 3-rättersmeny vi hade och jag börjar med förrätten. 80-tals klassikern räkcocktail. 😛

Jag gjorde den med en röra på räkor, gurka, tomat och paprika tillsammans med creme fraiche, majonäs, chilisås, salt och peppar. Som extra ingrediens kokade jag jag små vaktelägg och dekorerade med, samt citron. Guuudagott blev det. Jag gjorde dock en ”fuskvariant” till mig själv eftersom jag inte äter räkor så jag tärnade ner rökt skinka och små ostkuber i samma röra. En riktigt god förrätt blev det!

4 port
Det här behöver du : 
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 msk chilisås (Heinz)
2 msk finhackad gurka
2 msk finhackad paprika
2 msk finhackad tomat
1 knippe finhackad dill
Salt & peppar
200 gram skalade räkor

Salladsblad
Citron
4 vaktelägg

GÖR SÅHÄR : 


Rör ihop räkor med creme fraiche med majonäs, chilisås, grönsaker och dill. Smaka av med salt och peppar. Spara några räkor till garnering. Lägg ett stor salladsblad i varsitt glas, fyll på med röran. Dekorera med halverade vaktelägg och en citronskiva.


Dags att avnjuta förrätten medan varmrätten står i ugnen. Recept kommer…


Ljuvligt gott med små vaktelägg, passar så bra till räkröror.

2
16

Varma ost och skinktoast i smörgåsgrillen


Tjingeling allihopa! Vad roligt det är att läsa om alla era traditioner kring nyår och hur ni ska fira i år. 😛 Fortsätt gärna kommentera hur ni har tänkt och planerat och även hur det blev.

Här hemma har vi precis bestämt oss för tre-rätters, och ni ska givetvis får ta del av den sen, men än så länge är jag i planeringsstadiet. Ska handla och förbereda lite imorgon.

Tänkte faktiskt passa på att slå ett slag för dessa enkla och supergoda toast i smörgåsgrill som är nog så goda och passar alldeles ypperligt en lat lördagskväll. Tja, eller kanske nyår för den som inte vill eller ska fira så festligt.

Varma ost och skinktoast med goda fyllningarna är en stor favorit här hemma och går ju så snabbt att svänga ihop om man är döööööhungrig dessutom. 😉

Favoriten är med formfranska, majonäs, tomat, skinka, salt och peppar och så förstås en eller ett par skivor god ost. Det får inte vara för mycket, det ska ju kunna ätas med händerna i form av trekanter och gärna doppas i ketchup! 😉

Nicke gjorde sina egna specialare som ni ser längst ner med het, kryddad, stekt färs, tomat, lök och ost. och sen massor med ketchup på toppen!

Det här behöver du : 
Formfranska
Majonäs
Rökt skinka
Tomatskivor
Skivad lök
Salt & peppar
Ost


Med en smörgåsgrill svänger du snabbt ihop något gott på nolltid, oavsett vad du har i kylskåpet. Jag anser att en sån här mackapär är oumbärlig i köket både till vardag och fest! 😉


Min favorit med rökt skinka, tomat, majonäs, salt och peppar och massa ost!


Loaded!


Färdig på 3 minuter!


Låt svalna något och skär sedan diagonalt så du får trekanter, perfekt plockmat att äta med händerna. Glöm för guds skull inte att doppa i ketchup! 😉 😉


Nickes version. Han vill dock inte ha dom dubbla i smörgåsgrillen utan enkla i ugnen med en liten lätt överdos av köttfärs… Förstås! 😉


Hur man än vrider och vänder på det så är det ens egen favorit-varma-macka-toast som är den absolut godaste och det är ju tur att smaken är som baken! 😛

5
13

Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom


Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? 😉


Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat,

förrätter

, varmrätter, hela menyer och

desserter

så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* 😛

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! 😛
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! 😉

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. 😉 Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. 😛

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! 😛

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. 😛

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

26
27