Julknäcke med sirap

julknäcke_knäckebröd_recept
Jag tänkte baka ett gott knäckebröd nu till jul, ett lite mer rustikt knäcke. Lite tjockare, lite sötare och med smak av jul och massor med nötter och frön och annat gott på. Mannen här hemma gav det full pott – godare knäckebröd har han aldrig ätit, och jag är inte sen att hålla med. Det blev så klockrent, in i nordens gott! 😛

Eftersom det är ett lite tjockare knäckebröd behöver de torka en tid efter gräddning, gärna på låg ugnsvärme några timmar, ungefär som skorpor. Jag lovar ni kommer älska smaken av det lite söta med frön och nötter ovanpå. Det behövs egentligen bara smör till så har man kommit en bit mot himmelriket! 😉

Nu ska jag inte behålla allt själv utan ge bort i julklapp så jag tror jag får göra en omgång till för de har en rykande åtgång. 😛

Det här behöver du :
5 dl vatten
½ pkt jäst (25 gram)
4 – 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl blandade frön (ex. Linfrö, sesamfrö, vallmofrö)
2 msk mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda

1½ dl sirap (granskottssirap eller annan valfri)
4 dl blandade nötter och frön

GÖR SÅHÄR :
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, havregryn, frön, sirap och kryddor. Arbeta degen väl för hand ca 10 min. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp på mjölat bord och knåda degen. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit på en bakplåt. Pensla den utkavlade degen med granskottssirap eller annan valfri sirap. Strö över blandade frön/nötter/torkad frukt och tryck till med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på plåt och låt gärna torka ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

hembakat_knäckebröd_julknäcke
Degen ska var ganska kompakt, knåda den väl efter jäsning på mjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm hög.

fröknäcke_julknäckebröd
Grovhacka de blandade nötterna och fröna. Här tog jag vad jag hittade i skafferiet. Torkade fikon, russin, mandel, solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, kummin.

granskottssirap
Pensla på ett tunt lager sirap. Det går lättare att pensla om du värmer sirapen en aning.

hembakat_knäckebröd
Stör över nötter och frön och tryck till lätt med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på galler och låt gärna torka i ugnen ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

julknäckebröd_frön_sirap

  1. Anders skriver:

    Ett vanligt paket jäst ligger väl på 50g? Du skriver 1/4 paket = 25g…

    1. Jag menar ½ pkt jäst, alltså 25 gram så jag rättar mig själv där.
      /Linda

  2. Linnea skriver:

    Hej! Hopaps du får en underbar jul! Själv ser jag fram emot jul eftersom jag har BESTÄMT att jag ska ha en ÅNGESTFRI dag och äta preciiiiis vad jag vill utan att massa hjärnspöken ska säga åt mig. Jag ska skratta för att jag är GLAD, och inte för att fejka. Låter konstigt, men är ätstörd, deprimerad, och efter nyår ska jag åka landet runt för att bli inlagd någonstans… Läs gääärna bloggen, kram!

  3. Cina skriver:

    Måste göras omedelbart när jag kommer hem efter jobbet!!!
    Skulle kunna tänka mig lite flingsalt uppepå åxå! 😛

    Önskar en GOD Jul till Öjkroken! 🙂

  4. Cecilia skriver:

    Gott! Jag har idag bakat fröknäcke enligt Paleo 🙂 Det är otroligt gott med några skivor brieost på och marmelad. Titta gärna in på min blogg!
    http://www.energylife.blogg.se

    God Jul /Cecilia

  5. Något jäsknäcke har jag aldrig gjort.. Ser så härlig rustikt ut. Trevlig present att smyga i handen på värden 🙂

    God jul på dig, fina Linda!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..