Fikon och apelsinmarmelad med julsmak

fikonmarmelad
Torkade fikon är populärt till jul så varför inte använda dom till en ljuvlig marmelad till helgernas ostbricka? Jag har kokat den med apelsiner och pepparkakskryddor just för att få den rätta julsmaken. Fikon är gott, men i marmeladform ännu godare! 😛

ca 1 kg
Det här behöver du : 
500 gram torkade fikon
4 apelsiner
6 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
1 flaska certo fruktpektin

GÖR SÅHÄR : 
Skär bort den hårda änden på fikonen och skär dom grovt. Skär bort det yttersta skalet av apelsinerna och skär grovt. Skär bort de vita hinnorna och använd bara fruktköttet, utan kärnor. Blanda allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud i ca 15 min. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare 15 min. Rör ner kryddorna. Ta kastrullen från plattan och rör ner en flaska pektin. Häll upp marmeladen i rengjorda burkar.

fikonmarmelad_torkade_fikon

 1. Karin skriver:

  Oj vad mycket socker, vad är skälet?
  Alla andra fikonrecept innehåller någon eller några dl enbart eftersom de är så söta i sig.

  1. Sockermängden ska vara 1 dl, inte 10 dl. (korrigerat nu)
   /Linda

 2. Så gott det låter med apelsiner i, känns som att det fräschar och piggar upp smaken fint!

 3. Kan tro att den här smakkombon är god som tusan! Eftersom jag får hålla alla fikon (torkade som marmeldadade) för mig själv så blir det nog ingen här dock. Ska komma på ett sätt att lura i herrn i huset fikon först 😉

 4. Kan man gora utan pektin eller blir det lost da? (vad gor pektinet)

 5. Jenny skriver:

  Mums – kan tänka mig att även fikonmarmelad och ädelost är en fin kombination !

  Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..