Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd


En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. 😉

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! 😛

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 


Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.