Lufsa, ölandsk landskapsrätt

lufsa_recept
Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. 😛 Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även Jenny lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. 😉

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

ölands_landskapsrätt_lufsa

 1. Oskar skriver:

  Helt misslyckat om man följer receptet, det ska givetvis vara 1 tsk salt. Vi gjorde med 1 msk och resultatet var helt oätligt. Bara att slänga.

 2. M skriver:

  Jättegott! Och enkelt! Smakar kroppkakor när man serverar med grädde, smör och lingon! Men, ska det inte vara 1 tsk salt, istället för 1 msk? Jag tog 2 tsk och ska minska till nästa gång. Sen beror det ju också på hur mycket fläsk man har.

 3. Vi bara älskar din Lufsa som jag sprider runt, nu fick jag ett tips att ha kryddpeppar i och den blev ännu godare. Hälsningar Masvard Ystad

 4. Sara skriver:

  Vi provade den här ikväll. Den var god, men såg kompakt och väldigt grå ut jämfört med din gyllenbruna. Undrar varför…

 5. Katrin skriver:

  Detta måste jag testa, men det får bli efter den 7 januari när mannen kommer hem från sjön 🙂 för detta tror jag han skulle gilla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..