Lufsa, ölandsk landskapsrätt


Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. 😛 Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även

Jenny

lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. 😉

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :


Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

12
2

Årets julgran och lite bilder


Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! 😛 Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. 😉

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag.

Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… 😛


De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! 😉


Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.


Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus”

HÄR >>

.


Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. 😉

2
0

Vinnare av jultävlingen – Hackman stekpanna


Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. 

 Jag hoppas den kommer till stor nytta och användning!

STORT GRATTIS – Maria Sundberg

Med kommentaren; 


”Bestick. Kok och stekkärl. Knivar och redskap.


Stekpannan skulle vara underbar att få testa. Har slitit ut ett flertal.Allt från dyra till billiga Ikea varianter, den här lät mkt intressant. Tror den skulle passa mig för den verkar slitstark.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

2
0