Ris a la malta med hallonsås


10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! 😛Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.