Tjocka revben i gräddsås

tjocka_revben_tillaga_recept_sås

Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.

Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…

Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. 😉 Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.

8 port
Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

revben_tillaga_sås_recept_tjocka

Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.

revben_möra_gryta_tjocka_tillaga_recept

Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.

tjocka_revben_recept_sås

Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.

  1. Anna J skriver:

    Den här rätten ska jag göra nån dag i helgen före jul. Brukar steka revben i ugnen men det är ju alltid roligt att förnya sig lite och man behöver ju inte äta revben på självaste julafton, finns ju så mycket annat på julbordet. 🙂

  2. Anne skriver:

    Näe nu sitter jag här och ska precis gå och sova. Jag är ju jääääättehungrig! Hjälp! Blir aldrig så hungrig som av dina matbilder…

  3. Tjocka revben år fantaaaaastiskt gott. Jag brukar bara köpa det kring jul dock, varför det inte blir oftare vet jag inte… Jag brukar köra dem i ugnen rätt och slätt (ja, med kryddor och sådär förstås) i 1 1/2 timme. Det blir bra, men kanske ska testa din variant nästa gång!

  4. Anne skriver:

    Revben har jag aldrig lagat själv, men det får det ju bli ändring på. Ska testa detta i helgen. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..