Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! 😛

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. 😛

  1. Låter fantastiskt gott med krustaderna! Måste be nalle fixa det till helgen! Blev hjortronsylten lika bra gräddad??

    1. Gabriella!
      Jag tycker hjortronsylt med ost blir godast om den får bubbla med lite i ugnen, men det är såklart en smaksak. 😉
      /Linda

  2. Kram min sköna lillasyster <3
    Tänk att det är ett helt år sedan vi var hos er! Längtar tillbaka <3
    Blev uppvaktad med kärlek, presenter och såklart underbart god mat. Och den mysiga julmarknaden på Ekerum, i en liten snöstorm, och yberkallt! En helg jag aldrig glömmer, finns med varma känslor kvar i mitt hjärta!
    Hoppas kunna ta mig en helg fram till våren!! Vill hälsa på er alla Nilssonsarna och dig först och främst söstra mi 🙂
    Ser fantastiskt gott ut dina fina smårätter! Mmmmm känner doften hit…nästan!
    Ha en härlig vecka, vi ses på fejjan <3

  3. Malin skriver:

    Åh, så smart! Jag har aldrig kommit på tanken att GRÄDDA krustader förut. Bara fyllt dem med kalla röror. Ska testa att grädda och göra en finländsk variant med hjortronsylt och bondost. Jag vet inte om bondost finns i Sverige men det är en ugnsgräddad ost som är jättepopulär här i Finland i varje fall och en riktig höjdare med hjorton till. Varma julhälsningar från en finlandssvensk matbloggare.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..