Pastagratäng med strimlad julskinka

pastagratäng_recept_med_julskinka_överbliven
Vad är väl en jul utan rester och recept med överbliven mat?! Det finns säkert en ljuv mening från begynnelsen att julbordet skulle uppbringa så mycket restmiddagar de kommande veckorna efter jul att uppfinningen med just julbord EN gång om året fick sin mättande innebörd. Den som inte lever gott efter ett hemlagat julbord vette tusan om den har nån botten i magen eller inte.

Jag tycker det är roligt med rester i kylskåpet oavsett om det är jul eller inte, det blir liksom en liten utmaning i sig att trolla fram en middag av det som finns hemma, man tager vad man haver precis som att koka soppa på en spik. Nu är ju inte denna restmiddag så ofantligt påhittig utan mer väldigt slapphänt framtagen med de två vackra ingredienserna makaroner och julskinka! 😉

Åhja, det är mat det också. Alla dagar kan ju inte vara Rolls Royce heller… 😛

Det här behöver du : 
4 port kokta makaroner
1 bit ansenlig mängd julskinka
4 ägg
4 dl gräddmjölk (lika delar mjölk som grädde)
Hyvlade ostkanter
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka makaronerna. Häll av och skölj under kallt vatten. Slå över i en smord, ugnsfast form. Strimla den mängd julskinka du har över eller tycker blir lagom. Vispa ihop äggen med gräddmjölk. Hyvla över lite ost. Krydda med salt och peppar. Skjuts in i ugnen 200 grader, ca 20 min tills gratängen fått fin färg.

pasta_gratäng_pastalåda_julskinka_skinka_överbliven_recept

pasta_gratäng_julskinka_överbliven_recept_makaroner

  1. Anonym skriver:

    Kan man använda vanlig rökt skinka också? 🙂

  2. Hej hej! Ville bara säga att jag letar upp troget varje àr din ‘brukansvisning’ för tillverkningen av skinkpinne. Har en glöggfest pà fredag med mina kompisar fràn byn här med julskinka och Kryddburkens skinkpinne.
    Önskar dig och din familj en fin jul fràn Frankrike.

  3. Ser mumsigt ut! Håller med om att det är roligt att ta tillvara på det man har i kylskåpet. Vi försöker att aldrig slänga mat i onödan, känns bättre både för plånboken och miljön!

  4. Mums, nu gäller det bara att skaffa sig julskinkerester! Min mamma brukar också göra en variant på Janssons frestelse med julskinka istället för ansjovis. Mycket gott och barnvänligt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..