Tjuvstart på julmaten och recept på godaste julköttbullarna och Janssons

julköttbullar_janssons_frestelse
V har tjuvsmakat på julmaten! Det gjorde vi redan förra veckan. Jag kan gärna vänta på den ett pr veckor till men nån annan i familjen tycker det är så gott och bara ”Vill ha!! – vill ha!!” 😛
Köttbullarna till jul är lite annorlunda mot de jag brukar göra, det är kryddpepparn som tilllsätts som blir den extra lilla, juliga kryddan, å visst är dom goda! Det är nåt visst med att rulla julköttbullarna också mot de traditionella husman med kokt potatis och gräddsås. Lite mer högtidligt måste jag erkänna.

Vad har vi mer? – Janssons ja!
Den gratängen är snäppet bättre än köttbullarna tycker jag personligen. Inget julbord utan Janssons ju. Däremot lägger jag aldrig ner hela filéer utan använder enbart spadet för smakens skull. Ingen i vår familj gillar dom ”små fiskarna” så jag kör bara på spad. Det blir precis lika gott. Jag menar godare förstås! 😉

Nånting grönt är alltid välkommet och då kommer brysselkålen på första plats. Varken rödkål eller grönkål tar hem segern där. Men lättkokta, salta brysselkål med en liten smörklick, det är ju bara såååå gott!

På våra små tjuvstarter kokar vi ofta ägg och äter halvorna som dom är, men till julbordet så piffas dom lite extra med majonäs, räkor och dillvippa, eller med majonäs och löjrom. Där lyxar vi till det lite. Herregud, man måste ju sätta gränser! 😉

hemmagjorda_köttbullar_recept_julköttbullar
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan naturligtvis uteslutas, men den är det lilla extra piffet för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs.

Rulla köttbullarna, lägg upp på skärbräda under tiden du värmer ugnen till 225 grader. Ställ in en ugnsplåt med en klick smör på. När ugnen är färdig och smöret smält tar du ut plåten och lägger på köttbullarna. Stek i ugn ca 10-20 min (beroende på köttbullarnas storlek), skaka om långpannan då och då.

köttbullar_hemmagjorda_julköttbullar

Färdiga julköttbullar – in i frysen och ta fram på julafton!

janssons_fretelse_utan_anjovis
Janssons på gång!

recept_janssons_frestelse_jul

Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! När jag gör Janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar. 😉

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar. Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs. Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

janssons_frestelse_julmat_jul_recept
Vad är väl julbordet utan prinskorv? Fast här inga skurna prinskronor i ändarna… 😉

julmat_jultallrik_lilla_julafton_janssons_prinskorv_köttbullar

  1. Jag tycker inte heller om fiskarna i jansson men sist provade jag att lägga allt i en kastrull och låta det koka i ca 5-10 min. Då smälter dom och det blir god smak utan fiskar 🙂

  2. Jag kommenterar här, vet inte hur det funkar med aviseringar om man kommenterar gamla inlägg. 🙂

    Jag ska laga din pulled beef på lördag och får varken tag i den där jäkla chilisåsen eller i den amerikanska kryddblandningen. Har du tips på nån liknande chilisås och finns det alt till kryddan? Jag tänkte servera köttet med tortillas, salsa, grönsaker och du vet lite så taco-style. Tror du det skulle funka med tacokrydda?

  3. Nu är inte jag en sån som gärna äter julmat innan jul.
    Kanske var det annorlunda förr när jag var gift och hade familj.
    Jag gjorde köttbullar med ”julkänsla” men har aldrig provat att göra dom i ugnen,
    Janssons har jag alltid gjort på matjessill, lite fisk och mycket smak, å det är ju som smaken, delad, man väljer vad man vill ha.
    I år så ska jag och barnen fira jul hos min yngre bror, vi blir ganska så många och i dag fick jag förfrågan om jag kunde göra ”ris a’ la malta” till vårt gemensamma julbord.
    Blev glad, så nu grunnar jag på den godaste ”ris a’ la maltan” med de godaste tillbehören.
    Jag lutar åt någon form av saftsås…

  4. Köttbullar gör jag alltid med kryddpeppar i oavsett årstid. Använder alltid kryddpeppar i köttfärs. Tycker att det och svartpeppar är bäst. Sedan lägger jag färssmeten i en stor spritspåse och spritsar ut bollar (givetvis utan en tyll då) och rullar sedan dem över en stor kastrull med buljong som sjuder ner i kastrullen och fiska upp dem när de flyter upp. Sedan bryner man dem när det är dags för att äta dem. Då blir de runda och fina och super duper goda!!

  5. Jag gillar inte heller ”fiskarna”, däremot gillar jag smaken 🙂 Jag kör alltid spad, fiskar och grädde slätt med stavmixern! Förutom att man slipper fiskbitarna så blir smaken med jämn i hela gratängen.

  6. Köttbullar, Jansson, skinka och prinskorv. Sen är jag nöjd 🙂 Och som din familj vill ha Jansson är samma för mig. Så skönt att få vara barn fortfarande och slippa plocka fisk 🙂

    God jul lite så här i förskott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..