Enkel laxgryta med smak av apelsin


J

ag måste få tipsa om denna urgoda, enkla och snabba laxgryta vi åt häromdan. Medan riset kokar lagar du denna lax i panna med härliga smak av apelsin och hummerfond i såsen. En 10-poängare och grytan tog slut i ett nafs. 😛

Nu ska jag och Joline julpynta och göra allt klart inför första advent imorgon, ska visa er lite bilder senare. Hittade en så fin adventsstake för blockljus som jag är så nöjd med! 😉

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 pressad apelsin
1 msk hummerfond
3 tomater
3 salladslök
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Skär laxen i kuber och fräs på i stekpanna med smör el. olja tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt hummerfond, pressa i apelsinen och låt koka upp. Klyfta ner tomater, salladslök och finhackad persilja. Servera med ris.


Enkel laxgryta med få ingredienser, men ljuvligt god!


När laxen fått fin färg, tillsätt resten av ingredienser och låt såsen koka upp.


Smaklig måltid!

9
2

Grekland och solgudens ö; Rhodos – långt reseinlägg


Det har tagit sin tid att få upp det här inlägget, det måste jag erkänna men av så ofantligt många bilder tömda ur kameran o mobilen när vi kom hem så har det varit extremt svårt att välja ut några till bara ett enda inlägg av ca 2000 bilder tagna… 😛

Av alla bilder jag redigerat ner i storlek har minnen dykt upp och jag har fastnat i drömmarnas värld och det är även det en bidragande orsak till den sena uppdateringen.
JAG ÄLSKAR RHODOS! Jag saknar det ännu mer…

Att vara där var som balsam för själen och jag steg upp tidigt före soluppgången varje dag medans resten sov ut. Jag missade inte EN enda soluppgång… Att se hur solen stiger och alla sprakande färger breda ut sig över hav och himmel är verkligen magiskt och vilken energiboost. Jag mådde som en prinsessa där och njöt verkligen av enbart existens och värme.

Jag brukar ju inte vara nån soldyrkar men den grekiska solen och värmen är något helt annat.Vi bodde på Mythos Beach resort, en riktig pärla längs Rhodos östra kuststräcka.

Med all inclusive och finaste sviten med egen pool kunde vi inte fått det bättre. Vi tog de lugnt dom första dagarna och landade på hotellet, badade i havet och utforskade områdena runtomkring. Dagarna efter hyrde vi bil och åkte runt lite överallt på ön, bland annat till Rhodos gamla stad, ut på glesbygden bland betande getter, olivlundar och clementinplantage. Slingriga små bergsvägar och vidunderliga vyer, stup och utsikter. En av de finaste veckorna i mitt liv som jag aldrig kommer glömma.

Jag bjuder på ett ”litet” bildregn… Har inte räknat hur många men orkar du plöja igenom så blir jag imponerad. 😉 Vackra, älskade Rhodos – here we go! 😉

Stort tack till Fontana för vinsten  och resan då jag vann en tävling med mitt recept på fetaostcheesecake.


Vi bilade upp till Stockholm och gjorde en övernattning på Arlanda hotell innan flygresan gick tidigt morgonen därpå.


I Sky City letade vi rätt på en restaurang innan vi gick o la oss.


Alfredos pizza, öl och cider…


Calzonen är förstås min. 😛 Nicke och Joline tog vanlig capricosa och vesuvio.


Strax efter 04 hade vi checkat in på vår gate.


Och äntligen sitter vi på planet mot Rhodos. Soluppgång redan här…


Vårt vackra hotell, Mythos beach.


T

ransferbussarna hämtade upp utanför Rhodos flygplats och släppte av oss precis utanför entrén till Mythos. Där välkommnandes vi med champagne och det gick i rasande fart att få rumsnycklar och hänvisning till vårt boende. Fin service.


Hotellets inomhuspool om man vill bada lite ostört och även en minipool för dom allra minsta bebisarna.


Vyer över hotellområdet…


Vårt rum!


Med privat pool precis utanför terrassdörren.


Vy från vår terrass.


Från havet och upp mot vårt rum. Där lampan lyser bodde vi!


Hotellet hade gigantiska blomrabatter och självförsörjning o rening av bevattningen.


Joline o Nicke precis utanför restaurangen till hotellet.



Vi åt och vi åt och vi åt… 😉


Sista kvällen dukades det upp galamiddag i restaurangen med vita linnedukar och champagne när man anlände.


Nicke överlycklig över frukostarna med varm, stekt mat!



J

ag var lite mer åt det här hållet… 😉


J

oline lärde sig snabbt att orientera sig på hotellområdet och hittade även några kompisar.


Förutom hotellrestaurangen fanns möjlighet att äta i poolbaren ur deras a la carte, allt ingick i all inclusive.


Burger-Nicke! 😛


I poolbaren fanns även små varma rätter hela dan att hämta när man ville. Pizzaslice, korv, öl och drinkar!


Och ännu mer drinkar…


Vacker sol…


Det brusande havet, stenarna, saltvattnet och allt badande. Sååå ljuvligt!

Ute på biläventyr till Akropolis, Lindos, berg och djupa dalar, oliver och vacker natur!

Rhodos gamla stan


Vi besökte även gamla stan i Rhodos bakom murarna. Det var verkligen som att gå in i en helt ny värld.


S

tengångarna var otroligt vackra och alla lagda en och en för hand…


Små, tränga gränder…


Papegojhälsning på shoppingstråket.


Det finns allt och lite till att handla. Gammalt som nytt. Grekiskt porslin köpte jag såklart med mig hem.


Joline köpte sig såklart en väska med converese på! 😉


På akvarium i Rhodos.


Katter överallt! 😛


Vackra fasader och portar…


Vallgraven nedanför muren.


Eukalyptusallén mot Kolymbia.


Clementinträd på löpande band längs byvägarna.


Landskapet är vackert med dess olivträd, sandmarker, betande getter och udda barrträd…


E

fter en helt underbar vecka var det dags att lämna Rhodos och Mythos… Det var väldigt vemodigt faktiskt.


En sista bild från hotellets parkering…


Framme på Rhodos flygplats var det fullt med folk, varmt och flyget försenat tre timmar så det var bara att hinka i sig vatten och frozen yogurt… Sååå gott. Trodde det skulle vara mjukglass men inte ens i närheten.


Till slut kom vårt plan och vi klev ombord… Tumultet, köerna och irritationen som uppstod när vi insåg hur mycket taxfree vi hade förbeställt ska vi inte tala om, så det får vara osagt. 😉


En sista bild från det jag saknar allra mest. Soluppgångarna, lugnet, känslan av äkta, ledighet och att bli lite uppassad. Jag saknar folket och allas glada humör och varje morgons ”Kalimeras”. Jag saknar dock inte spindlarna… 😉

20
0

Ragu rigatoni, toppad med parmesan


Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på

facebook

. Men RAGU var det jag lagade. 😉 Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, bitar eller färs.

Ragun ska vara rejält tomatig och djup i smak där grönsaker och rotfrukter  gärna får utgöra den större mängden i förhållande till kött. Vansinnigt god till pasta, till potatismos, i en lasagne eller till ett gott bröd o lite gräddfil. Har du en ragu i kylen är du rik! 😛 Av detta recept blir det en rejäl gryta som räcker till många middagar.

Det här behöver du : 
½ rotselleri
3 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlök solo
½ tub tomatpuré
3 burkar hela tomater
3 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

500 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk

1 knippe persilja
Parmesan
Rigatoni pasta

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skära det rökta fläsket i strimlor, bryn i het panna. Ta upp fläsket och ställ åt sidan så länge. Spara fettet i pannan.


Tärna rotfrukter, grönsaker och lök och bryn i fettet i samma pannan som sidfläsket. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Slå på vatten, fond och vin. Vänd runt och tillsätt lagerblad och paprikapulver. Bryn nötfärsen i en rymlig gryta. Slå över tomat och grönsaksblandningen från pannan ner i grytan. Lägg på lock och låt grytan småkoka ca 3-4 timmar.


Tillsätt finhackad persilja och det rökta sidfläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera med rigatoni och hyvlad parmesan.


Förberett och hackat! 😉


Det rökta sidfläsket ger rejäl smak till grytan och lite extra knaprigt om man tillsätter det på slutet.


Grönsaker och rotfrukter steker jag i fettet från sidfläsket.


Sen fyller jag på med smaker av tomater, puré, fond, vatten och vin.


Vänder ner nötfärsen som fått bryna.


Och sist av allt persilja och sidfläsk.


Vänd runt med rigatoni pasta och servera toppad med parmesan.

4
0