Ragu rigatoni, toppad med parmesan


Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på

facebook

. Men RAGU var det jag lagade. 😉 Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, bitar eller färs.

Ragun ska vara rejält tomatig och djup i smak där grönsaker och rotfrukter  gärna får utgöra den större mängden i förhållande till kött. Vansinnigt god till pasta, till potatismos, i en lasagne eller till ett gott bröd o lite gräddfil. Har du en ragu i kylen är du rik! 😛 Av detta recept blir det en rejäl gryta som räcker till många middagar.

Det här behöver du : 
½ rotselleri
3 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlök solo
½ tub tomatpuré
3 burkar hela tomater
3 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

500 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk

1 knippe persilja
Parmesan
Rigatoni pasta

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skära det rökta fläsket i strimlor, bryn i het panna. Ta upp fläsket och ställ åt sidan så länge. Spara fettet i pannan.


Tärna rotfrukter, grönsaker och lök och bryn i fettet i samma pannan som sidfläsket. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Slå på vatten, fond och vin. Vänd runt och tillsätt lagerblad och paprikapulver. Bryn nötfärsen i en rymlig gryta. Slå över tomat och grönsaksblandningen från pannan ner i grytan. Lägg på lock och låt grytan småkoka ca 3-4 timmar.


Tillsätt finhackad persilja och det rökta sidfläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera med rigatoni och hyvlad parmesan.


Förberett och hackat! 😉


Det rökta sidfläsket ger rejäl smak till grytan och lite extra knaprigt om man tillsätter det på slutet.


Grönsaker och rotfrukter steker jag i fettet från sidfläsket.


Sen fyller jag på med smaker av tomater, puré, fond, vatten och vin.


Vänder ner nötfärsen som fått bryna.


Och sist av allt persilja och sidfläsk.


Vänd runt med rigatoni pasta och servera toppad med parmesan.

4
0

Pizza calzone – hemmagjord!


Äntligen fredag!

T.G.I.F

(thank god it´s friday)

Superduperskönt med helg! Och det skall jag faktiskt erkänna att jag som bor på ”bonn-vischan” här på Öland inte vetat i så många år vad just T.G.I.F stod för…

Jag trodde först det var en restaurang i Stockholm (uttalat ”Tegiff”) men när det sen började dyka upp på diverse bloggar som rubrik på just fredagar så läste jag lite mer noggrant och jovisst, det stod ju för nånting! Tack gode gud för att det är FREDAG! Ja… nåt sånt! Whatever… 😛

Nu är det hur som helst FREDAG har vi ju konstaterat och här hemma slår vi på stort ikväll med tacos och soffhäng med barnen till en älskad dvd; Sällskapsresan… 😉

Ha en toppenfin kväll allihopa! ♥ Och för er som missat att hembakad pizza är godare än köpepizza så kommer här en favorit i repris. Det var fem år sen jag dammade av den på kryddburken så nu tyckte jag de var dags för Calzone – godaste pizzan som finns!2-3 normalstora pizzor


Pizzadeg :


2 dl vatten (37 grader)


1/4 pkt jäst (12,5 gram)


5 – 6 dl durumvetemjöl


½ dl rapsolja


Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går bra att frysa in

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :


Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket!

Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

13
0

Knäckbräck med mandel och kokos


Jag tycker verkligen vi ska få lite minusgrader och snö nu, och gärna lite sol också, det är ju för sjutton advent snart och det bara regnar och regnar.

Jag ska byta till julgardiner, sätta upp adventsstakarna och fixa o feja i köket i helgen hade jag tänkt. Det är bara i köket jag julpyntar förutom granen i TV-rummet. Gillar inte att ha tomtar och juldukar överallt men gärna vackra lyktor och stjärnor. Hur gör ni?
Kör ni ALL IN med julpynt i hela huset?

Ute på verandan måste jag ha lite mysigt med granslinga o ljus också, sen är jag nöjd. Nä, förresten, alla cd-skivor med julmusik ska laddas i spelare i köket också. För ingen jul utan stämningsfull musik… ”Adolphson & Falk… Mer jul” 😛Busenkelt recept på knäckbräck kommer här.


Pilla inte med att få smeten i pyttesmå formar som bara välter, häll ut allt på en skärbräda med bakplåtspapper. Strössla med nötter, mandel, kokos, lakrits, polkagris, vad som helst du tycker passar. Jag gjorde häre med mandelspån och kokosflingor – blev riktigt gott. Passar som tilltugg till glöggkvällen!

Det här behöver du :
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap

Mandelspån
Kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull.
(Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1)

Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på medelvärme utan att röra om.

Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov.
Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten. Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet.
Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och strössla över mandelspån och kokosflingor.

7
1