ANNONS

Ragu rigatoni, toppad med parmesan

/
ragu

Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på

facebook

. Men RAGU var det jag lagade. 😉 Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, bitar eller färs.

Ragun ska vara rejält tomatig och djup i smak där grönsaker och rotfrukter  gärna får utgöra den större mängden i förhållande till kött. Vansinnigt god till pasta, till potatismos, i en lasagne eller till ett gott bröd o lite gräddfil. Har du en ragu i kylen är du rik! 😛 Av detta recept blir det en rejäl gryta som räcker till många middagar.

Det här behöver du : 
½ rotselleri
3 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlök solo
½ tub tomatpuré
3 burkar hela tomater
3 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

500 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk

1 knippe persilja
Parmesan
Rigatoni pasta

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skära det rökta fläsket i strimlor, bryn i het panna. Ta upp fläsket och ställ åt sidan så länge. Spara fettet i pannan.


Tärna rotfrukter, grönsaker och lök och bryn i fettet i samma pannan som sidfläsket. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Slå på vatten, fond och vin. Vänd runt och tillsätt lagerblad och paprikapulver. Bryn nötfärsen i en rymlig gryta. Slå över tomat och grönsaksblandningen från pannan ner i grytan. Lägg på lock och låt grytan småkoka ca 3-4 timmar.


Tillsätt finhackad persilja och det rökta sidfläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera med rigatoni och hyvlad parmesan.

ragu_rigatoni_grönsaker

Förberett och hackat! 😉

rökt_fläsk

Det rökta sidfläsket ger rejäl smak till grytan och lite extra knaprigt om man tillsätter det på slutet.

ragu_rotselleri_morötter_nötfärs_recept

Grönsaker och rotfrukter steker jag i fettet från sidfläsket.

ragu_grönsaker

Sen fyller jag på med smaker av tomater, puré, fond, vatten och vin.

ragu_nötfärs

Vänder ner nötfärsen som fått bryna.

ragu_gryta_nötfärs_långkok

Och sist av allt persilja och sidfläsk.

ragu_färs

Vänd runt med rigatoni pasta och servera toppad med parmesan.

4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00