Ragu rigatoni, toppad med parmesan


Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på

facebook

. Men RAGU var det jag lagade. 😉 Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, bitar eller färs.

Ragun ska vara rejält tomatig och djup i smak där grönsaker och rotfrukter  gärna får utgöra den större mängden i förhållande till kött. Vansinnigt god till pasta, till potatismos, i en lasagne eller till ett gott bröd o lite gräddfil. Har du en ragu i kylen är du rik! 😛 Av detta recept blir det en rejäl gryta som räcker till många middagar.

Det här behöver du : 
½ rotselleri
3 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlök solo
½ tub tomatpuré
3 burkar hela tomater
3 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

500 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk

1 knippe persilja
Parmesan
Rigatoni pasta

GÖR SÅHÄR :


Börja med att skära det rökta fläsket i strimlor, bryn i het panna. Ta upp fläsket och ställ åt sidan så länge. Spara fettet i pannan.


Tärna rotfrukter, grönsaker och lök och bryn i fettet i samma pannan som sidfläsket. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Slå på vatten, fond och vin. Vänd runt och tillsätt lagerblad och paprikapulver. Bryn nötfärsen i en rymlig gryta. Slå över tomat och grönsaksblandningen från pannan ner i grytan. Lägg på lock och låt grytan småkoka ca 3-4 timmar.


Tillsätt finhackad persilja och det rökta sidfläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera med rigatoni och hyvlad parmesan.


Förberett och hackat! 😉


Det rökta sidfläsket ger rejäl smak till grytan och lite extra knaprigt om man tillsätter det på slutet.


Grönsaker och rotfrukter steker jag i fettet från sidfläsket.


Sen fyller jag på med smaker av tomater, puré, fond, vatten och vin.


Vänder ner nötfärsen som fått bryna.


Och sist av allt persilja och sidfläsk.


Vänd runt med rigatoni pasta och servera toppad med parmesan.