Knäckbräck med mandel och kokos

knäckbräck_kokos_mandel_flingsalt
Jag tycker verkligen vi ska få lite minusgrader och snö nu, och gärna lite sol också, det är ju för sjutton advent snart och det bara regnar och regnar.

Jag ska byta till julgardiner, sätta upp adventsstakarna och fixa o feja i köket i helgen hade jag tänkt. Det är bara i köket jag julpyntar förutom granen i TV-rummet. Gillar inte att ha tomtar och juldukar överallt men gärna vackra lyktor och stjärnor. Hur gör ni?
Kör ni ALL IN med julpynt i hela huset?

Ute på verandan måste jag ha lite mysigt med granslinga o ljus också, sen är jag nöjd. Nä, förresten, alla cd-skivor med julmusik ska laddas i spelare i köket också. För ingen jul utan stämningsfull musik… ”Adolphson & Falk… Mer jul” 😛

Busenkelt recept på knäckbräck kommer här.
Pilla inte med att få smeten i pyttesmå formar som bara välter, häll ut allt på en skärbräda med bakplåtspapper. Strössla med nötter, mandel, kokos, lakrits, polkagris, vad som helst du tycker passar. Jag gjorde häre med mandelspån och kokosflingor – blev riktigt gott. Passar som tilltugg till glöggkvällen!

Det här behöver du :
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap

Mandelspån
Kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull.
(Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1)

Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på medelvärme utan att röra om.

Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov.
Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten. Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet.
Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och strössla över mandelspån och kokosflingor.

knäckbräck_julgodis

knäck_knäckbräck

  1. Åh, det här skall jag testa. Fick inte till det alls med alla knäckformar förra året 😛 Det här ser ut som bakning i min stil!

  2. Ida skriver:

    Jag kanske kokade min för mjuk, men den är då ett enda stort ”knäckflarn” 😉 går varken att skära eller bryta i bitar, men den bit jag fick lös var Omnomnom! 😀

  3. Så himla smart att göra knäck så istället för de meckiga små formarna. Men det är något speciellt med de där formarna ändå 😉

  4. Vilken grej att göra knäck som bräck! Ser mumsigt ut 🙂

  5. mammsen skriver:

    med risk för att låta lite okunnig…men varför en träslev o inte en plast sked?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..