ANNONS

Saftig saffranskaka

/
saffranskaka_saffranssockerkaka

Igår började jag stora julstädningen här hemma. Rensade ur skåpar och lådor i köket, kastade, slängde, sparade… Herregud så mycket man samlar på sig, jag tycker inte de va länge sen jag gjorde denna utrensning i köksskåpen.

Nu har jag fönsterna kvar att putsa och sen få ordning på alla klädgarderober. Bort med sommarskor o tunna jackor från hallen och fram med vinterkläderna. Och mitt ibland allt bråte i garderoben har jag allt mitt julpynt så jag är så illa tvungen att städa upp även där om det ska bli nån jul. Jag vägrade nämligen ta upp jullådorna på vinden förra julen för då hittar jag aldrig rätt kartong av allt jag ska ha ner. Och för att inga små råttor ska få komma åt lådorna så får dom stanna nere i huset… Sen att det knappt går att gå in där just nu för allt ligger på hög är en annan historia men jag ska ta tag i det också… 😉Det är ju faktiskt bara två veckor kvar nu till första advent så hög tid att ”bulla upp” frysen med lite goda bakverk.

Den här kakan gör jag flera gånger varje jul och det är lika ljuvlig varje gång att mötas av doften av varm, nygräddad saffranskaka när det är dags att ta ut den! 😛

Det här behöver du :
1 gram saffran + 1 sockerbit
200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering

GÖR SÅHÄR :


Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Smält smöret och tillsätt saffranet så det får hettas upp. Slå på mjölken och låt sedan svalna något. Jag tycker smakerna kommer fram mycket bättre då saffranet får blanda sig med smöret! Vispa ägg & socker poröst. Blanda vetemjöl & bakpulver och tillsätt i äggsmeten. Vänd till sist ner smörblandningen. Grädda i ca 45min 175 grader i en smord och bröad ugnsfast form ca 28cm diam. Gärna med löstagbara kanter.


saftig_saffranskaka
13

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00