Helstekt fläskfilé och potatisgratäng serverad med glöggsås


J

ag hittade ju Morbergs glögg igår på ICA och till kvällens middag använde jag glöggen i en sås. En viss sötma i sås ger en mer framträdande smak till övriga kryddor och du får en rundare, mustigare sås. Att klicka ner nån tesked vinbärsgelé eller en gnutta socker är aldrig fel, och inte heller glögg. Det blev kanongott och en väldigt tydlig glöggsmak fast som ändå gifte ihop sig med lite saltare kryddor. Jag tyckte såsen blev ”lyxig” i smaken, Nicke tyckte den påminde om sås man kan få på finare restaurang där man inte riktigt kan sätta fingret på vad det är i den. Vi var i alla fall väldigt eniga om att denna sås var toppengod och ska få ingå i årets nyårsmeny.

Glöggen i sig var härligt söt och mustig precis som en värmande julglögg ska vara. Den smakade mycket äpple och kanel och gör sig alldeles ypperligt tillsammans med en pepparkaka. 😛

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :


Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg.

Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50min.

4 port
Glöggsås : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl Morberg glögg
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 15-20 min. Smaka av.