Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås

Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! 😛

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… 😉

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… 😉

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! 😛

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås

 1. Ser väldigt gott ut och jag håller med dig: inte bara fisk kan simma utan även köttfärslimpa – i sås 😉

  Jag brukar fuska lite just när jag gör köttfärslimpa. Lite granna av den färdigkryddade färsen steker jag i en stekpanna som sedan får bli sås ihop med det jag får ut av skyn/skrapet som är i gjutjärnsgrytan… jäpp, där görs min köttfärslimpa och då är det lättare (tycker jag) att bara ta ur den och sen ställa grytan på spisen och göra såsen.

 2. Har alltid haft problem med sås,, nu testade jag din variant och går nu omkring med jätte leende.
  Mina middags gäster kommer beundra min ”sås” kunskaper
  Jätte tack
  M

 3. Sås kan vi inte leva utan, skåningar som vi är så är ju vår devis att det ska vara ”myed sås po tallriken”! Och den får gärna vara av skedätarslaget, vilket din sås verkar vara när vi läser om den.

  Grattis vill vi säga till den enormt fina nomineringen till årets hedersutmärkelse i Matbloggspriset!
  Kramar från oss båda

 4. Alltid ett misstag att gå in på Kryddbirken när man är hungrig!! Vet inte hur jag ska överleva, kommer drunkna i mitt eget saliv! Skämt åsido, detta låter fruktansvärt gott och jag uppskattar att du delar med dig av all din kunskap vad gäller matlagning, jag har otrolig nytta av att läsa din blogg.

 5. Har gjort den här limpan två gånger nu och såsen också, förutom att jag tog bara antingen soja eller kalvfond i såsen. Slängde även i lite vitlökspulver och ketchup i färsen. SUPER GOTT! Tack för detta enkla recept. 🙂

 6. Brukar göra som jag gör med kotletter. Häller lite vatten i formen med köttfärslimpan de sista 15 min. Silar av och använder det som bas till såsen.

 7. Har inte bara gått efter detta receptet, hade i lite västerbottenost i färsen, och använde mig av kalvfärs(lika billig som nötfärs) och lite fläskfärs, dessutom lindade jag in härligheten i bacon och hade skivad tomat på ena sidan. tog lite sky från limpan o silade av och hade i såsen, hade ingen buljongtärning i såsen. Men hur som haver, alldeles jättegott blev det, tog nästan 3 timmar totalt eftersom det var första gången jag gjorde köttfärslimpan och fick grubbla lite. Den karamelliserade löken blev fantastisk till! hade dessutom pressgurka.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..