Thai red curry kycklinggryta

kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! 😉

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! 😛
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry

 1. Du skriver:

  Varför är inte grönsakerna på sista bilden dränkta i såsen? Ska du skriva ett recept nästa gång så får du skriva upp alla steg du gör!

 2. Edvard skriver:

  God, men stark! Jag tog 2 msk röd currypasta och jag är glad att jag inte tog 3.
  Bra recept!

 3. vicky skriver:

  Gud så smarrigt det är med Thaimat. Har själv bott många år i både vietnam och Thailand och älskar deras mat. Lagar mycket Thai hemma. Ett tips bara…sluta köp Uncle bens ris.. är ju rena tramset. Köp riktigt ris i ” säckar” hos alla affärer som finns med utländsk mat. Stoooor skillnad. Smakar som det ska samt så mkt billigare. Och Till Thaimat ska det vara Jasminris..till övrig mat från tex mellan östern ska det vara Basmatiris.. ALLTID Jasminris till Thaimat.

 4. Lisa skriver:

  Haha, jag känner igen mig. Fick också min smak för curry förstörd av skolmaten. Har först nu vid 31 års ålder börjat kunna äta det igen, men helst ihop med andra kryddor. Röd curry däremot är jättegott!

 5. Ulrika skriver:

  Håller med…gul curry är ingen höjdare. Den röda curryn verkar dock god, problemet är dock att i alla recept med röd curry som jag har hittat finns kokosmjölk, ingen höjdare då jag är allergisk. Hittar du ngt gott recept med röd curry utan kokos så har du en glad läsare!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..