Pulled pork – recept och tillagning

pulled_pork_kryddor

En bit kött, kryddor & en ugn och så en herrans massa timmar! = PULLED PORK ♥

Alla kan laga till detta vansinnigt goda kött, långlagat i många timmar i låg ugnstemperatur är allt som krävs för att lyckas.
Köttet väljer du helt och hållet precis vilket du vill, experimentera och hitta din favorit. Så länge du har ett fint kött, (helt eller i skivor funkar också) så kan du använda dig av både gris och nöt. Pulled pork är ju just gris och där tycker jag karréstek är det allra godaste. Det är en fördel med lite insprängt fett som ger extra smak och saftighet. Skinkstek, bog, lägg, kotlett fungerar också fint!

Vill du göra pulled beef med nötkött är tillagningen exakt densamma, inga konstigheter. Välj då fransyska, entrecote, biff, flank etc. (Recept o bilder HÄR)

Kryddorna till denna rätt är väldigt varierad och har egentligen inga gränser eller mått. Jag gör nog aldrig samma nån gång när jag tänker efter, men lite hetta ska de vara, antingen med harissa, chilipasta eller D’Elidas brukar jag använda.

Det här behöver du :
2 fina karréstekar ca 1,5kg/st
3 msk oxfond
2 dl stark ketchup el. bbq-sås
2 msk flytande honung
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk bbq grillkrydda

1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Vatten/buljong

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en ugnsfast form. Lägg i karréstekarna. Rör ihop alla ingredienser till kryddblandningen och täck köttet på bägge sidor. Hacka den gula löken och lägg runtom.
Ta ett vanligt bakplåtspapper och täck över, tryck ner det lite i kanterna i formen.
Stek i ugn ca 7-8 timmar 100 grader tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär.
Efter halva tiden brukar jag vända stekarna och slå på vatten/buljong så det täcker botten i formen.

När rättten är klar och du dragit sönder köttet kan du alltid krydda extra efteråt om det behövs mer sälta, mer chili eller vätska såsom vatten eller buljong. Smaka dig fram.

Servera ungefär såhär : 
Pitabröd, tortillawraps, hembakade tunnbröd, som gyros till klyftpotatis, till ris och en kall tzatziki, i baguette etc etc.

pulled_pork_recept_kryddor
Förbereder kryddning och lök.

pulled_pork_kryddning
Pensla kryddblandningen på köttet och lägg ner lök och vitlök.

pulled_pork_i_ugnen_recept
Täck formen med ett bakplåtspapper och tryck ner det runtom kanterna. In i ugnen nu 100 grader en sisådär 7-8 timmar… 😉

pulled_pork_kött_recept
Efter halva tiden vänder jag köttbitarna och tar bort bakplåtspappret och pytsar på med lite buljong.

pulled_pork_recept
Färdiglagat, nu går det att pilla eller dra sönder köttet lätt och det är så mört så det bara smälter i munnen. Smaklig måltid!

  1. Linda skriver:

    Jag har ätit detta å tycker det är såå gott! Nu är det dax att prova själv…!
    Skulle man kunna göra detta i en lergryta, sån där med lock som man lägger i vatten innan användning ,vet inte vad den egentligen heter… Romo nåt eller så??
    Tack för alla goda recept!!

    1. Linda!
      Pulled pork är exemplariskt att laga i lergryta – funkar jättebra! 🙂 Lycka till och glad påsk!
      /Linda

  2. Anki skriver:

    Vilken tur det går att hitta dina ”gamla recept” – det blev jättegott!

  3. Kissen skriver:

    Gjorde Pulled Pork enligt ditt recept (eller ja, med modifikation, men gör egen sås med ditt recept som förebild) och det är ju så fantastiskt enkelt och gott. Fått min pojkvän fullkomligt salig i det, fick han skulle vi äta det varje vecka. Haha. Nu står 1,5 kilo karré på spisen och är redo för ugnen under natten. ^^
    Så har vi god mat att plocka av hela helgen. Har ätit den i smörgås och med sallad och plock, funderar på att göra tortillawraps denna gång. 🙂

    Tusen tack för ett bra marinadrecept! Och perfekt med tipset om bakplåtspapper när jag har en stor stek som inte får plats i min form med lock.
    Så mycket godare än att bara ha chilisås på som många verkar, eller värre, att köpa färdig pulled pork… :O

  4. emma skriver:

    Hej låter supergott men hur många räcker det till? 🙂

  5. rikard skriver:

    Hej, vad hände med löken efter att du vände sekarna eftr halva tiden? Tog du bort dem?

    1. Rikard!
      Löken får vara med hela tiden, den blir väldigt mjuk o nästan smälter ner! Supergott.
      /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..