Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor


Alla barn älskar spenat – eller hur??? 😛


Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? 😛

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? 😉

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.


Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.


V

ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.


Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? 😉


När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.


Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.


När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.


Mixar… Till önskad konsistens.


Och serverar till stekt korv och ägghalvor…

10
1

Gorgonzolabiffar i sås med tagliatelle


Lite lyxigare köttfärsbiffar fyller man med ost. Har man fått mycket ost över från till exempel helgens ostbricka är det perfekt att ta vara på!

10 st biffar
Det här behöver du :
ca 700 gram blandfärs
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl mjölk
ca 250 gram gorgonzola el blandade mögelostar
(ca hälften till fyllning, hälften till såsen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser till färsen. Forma till tio bollar och platta ut dom något på en blöt skärbräda. Fördela ca 1 1 tsk ost på varje. Nyp ihop och forma till biffar. Stek i panna på bägge sidorna tills biffarna är genomstekta. Ta upp dom på ett fat.

Såsen :
Slå bort det mesta av stekfettet ur pannan och tillsätt en skvätt grädde så det precis täcker botten och smula ner resten av osten. Låt koka upp. Vispa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med tagliatelle och de goda biffarna.


3
2

Måndag morgon och veckans matplanering

God morgon alla fina vänner därute! Åter ny vecka med nya tag. Höstluften håller på vakna till i den kalla morgonsolen och gräset är härligt daggvått. Det luktar friskt ute – hösten är ljuvlig! 😛

Vi har haft en lång, skön helg med sällskap av goda vänner och mysiga upptåg. En tjejkväll med ost och vin planerades inför lördagen, hur gott som helst att bara sitta och plocka och prata strunt, bara att det där temat ”TJEJ” föll bort något… Haha! 😉 Himla trevligt hade vi dock ändå!

Jag har lite att stå i under eftermiddagen i Kalmar så jag tänkte beta av veckans matplaner nu och hinna handla lite på hemvägen. Nåt i den här stilen kommer veckan att se ut :

MÅNDAG
Köttfärsbiffar i gorgonzolasås
Tagliatelle och paprikasallad

TISDAG
Fiskpudding med skirat smör
Kokt potatis och gröna ärtor

ONSDAG
Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

TORSDAG
Köttsoppa med klimp
Knäckebröd

FREDAG
Pulled pork med tillbehör

Ha en underbar dag allihop! ❤️

3
1