Ska ni till Öland under skördefesten? + en fråga om glutenallergi!

klinta_bykrog_pizza

Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.

Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.

Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!

Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.

Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??

Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?

Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!

Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!

Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.

Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…

Klinta bykrog – jag gillar det stället! 😛

köpingsvik_öland_mat_klinta_bykrog
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!

klinta_bykrog_köpingsvik
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…

mat_middagstips_öland_köpingsvik
Jolines…

köpingsvik_öland_mat_restaurang_bykrog
Jag o grannen…

klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden! 😉

klinta_bykrog_köpingsvik_öland
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! 😛 Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.

 1. Therese skriver:

  Då jag är gluten men även extremt känslig mot andra spannmål överlag, använder jag mig av en deg (smet) som sprids ut på ett bakplåtspapper och förgräddas i ugnen, innan man tar ut den och lägger på påläggen och sen in i ugnen en vända till. Positiva är att jag kan äta den, och smaken är precis som vanlig pizza, det enda negativa är att bottnen aldrig blir krispig och frasig. För en långpanna använder jag mig av följande recept.

  4 ägg
  salt
  2 msk fiberhusk
  2-3 del riven ost
  1-2 msk vatten

  Rör ihop allt till en smet, låt den inte stå för länge, den blir väldigt fort tjock, är den för lös kan du låta den stå nån minut. Sprid ut den på bakplåtspapper, grädda ca 10-15 min i ugn på ca 225 grader. Ta ut ha på pålägg och riven ost och in i ugnen igen tlls osten smält och den fått lagom med färg.

 2. Stina skriver:

  Hej! Kul att du skriver om glutenfritt. Jag har en dotter som är glutenintolerant och när jag bakar eller gör t ex pizza använder jag Lajlas mjöl. Det mjölet påminner ganska så mycket om vanligt mjöl när man arbetar med det 🙂 Lycka till!

 3. Sara skriver:

  Har i Storbrittanien har pizza express borjat anvanda enbart glutenfritt mjol i sina restauranger, den vanliga pizzadegen bakas ut med gluten fritt mjol for att undvika att mjol flyger runt i lokalen. Gluten fri pizza graddas i egen ugn och pa sarskild plat. Dessutom serveras dom pa annourlunda tallrikar for att folk skall kanna sig trygga att ingen forvaxling skett. Lycka till. jag kan behova ett glutenfritt pizza recept.

  Sara

 4. Hannah skriver:

  Jag utbildar mig just nu till bagare/konditor och har precis läst om detta då vi går samma basutbildning som kockar. Om man inte till 100% kan garantera att det är glutenfritt så FÅR man inte skriva gluten. Det krävs alltså två olika kök för att få lov att säga att det är glutenfritt, då mjöl färdas genom luften. Alltså, för att få kalla det glutenfritt krävs det att produkten (här pizzabottnen) är bakad i ett eget kök. Hurvida den skall bakas i samma ugn eller inte vet jag inte, men som många andra skriver så har dom nog oftast plåtar som dom bakar dom på i ugnen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..