Världens godaste äppelkaka


Har du fina sommaräpplen i trädgården? Eller bara sugen på att baka höstens första äppelkaka?, då måste du prova det här receptet om du inte gjort det. Det är ständigt återkommande här hemma och alltid lika populär och ta mej tusan den godaste äppelkakan som finns! 😉 Joline bakade denna igår söndag o först idag har vi provsmakat – hujedamig så god!

Det blir en rejält hög och saftig kaka, ingen paj så här behövs absolut inte nån vaniljsås men vill man lyxa till de så gör man! Ett glas treo och ett par panodil är vad som intages idag här hemma… Vaknade strax innan halv sju i morse, skulle väcka Joline till skolan och börja med morgonbestyret men hon mådde heller inge bra så det blev sängen en stund till. Är totalt igentäppt och genomförkyld med sprängande huvudvärk som ännu inte velat ge mig sig så det blir ”tycka-synd-om-mig-kaka-med-treo” om en liten stund innan ögonen faller ihop helt av feber o ledvärk!

Skolstart och förkylning… Känns det igen kanske? 😉ca 6 – 8 port


Det här behöver du :


3-4 stora äpplen


3 msk strösocker


1 msk kanel


½ msk vaniljsocker


—–


150 gram smör (rumsvarmt)


2 dl strösocker


3 ägg


3 dl vetemjöl


1 tsk bakpulver


½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker


Smeten i formen och äppelbitarna ovanpå. Skjuts in i ugnen.


Färdig att avnjutas. Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet… 😛