Fläskkotletter med champinjoner och skysås


Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort.

Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad


Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.


Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.


Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.


Servera! 😛

3
1

Falukorv i panna med senapssås


Ibland när man går och handlar så hoppar det ner en falukorv i kundvagnen. Bara sådär!! Helt utan avsikt eller mening. Förstår inte hur?? Den åker på bandet, betalas och packas ner i matkassen. Hem till köket och upp och in i kylskåpet.

Efter att nån dag passerat kommer den stora frågan!
– ”Jahaja…?? Falukorven ja… Ugnsbakad eller stroganoff?
– ”Jasså inte?!”
– Nänä, skivad då?? Och stekt med stuvade makaroner till??… ” 

– ”Jasså, inte de heller?!”
– ”Nä… Vi tar den en annan dag va?!…”

Å så ligger den där i kylen och stirrar blint på en varje gång kylskåpsdörren öppnas och fullkomligt skriker;
– TA MIG – TA MIG!! 

Jag tog den idag… 😉 

Det blev en korvgryta med senapssås, och JA – jag MÅSTE ha tomatpuré i min senapssås, det blir inte riktigt sådär gott annars. Tro mig, eller inte! Här följer hur som haver en god anrättning falukorv i världens godaste senapssås… *medtomatpuréjaaaaa*4 port


Det här behöver du :


1 ring falukorv (800 gram)


1 gul lök


1 morot


3 msk dijonsenap


3 msk bostongurka


2 msk grönsaksfond


1 msk tomatpuré


3 dl grädde


3 dl vatten


Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i skivor och sen i halvmånar. Fräs på i het panna med lite smör. Tillsätt hackad lök och morot skuren i strimlor. Låt allt få fräsa ihop tills löken mjuknat. Sänk värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra ca 15-20 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.


Mise en place!


Falukorv, lök och morot fräser ihop.


Resten av ingredienserna tillsatta och nu ska det puttra ca 15-20 min. servera med potatismos och en fräsch sallad.

7
3

Bildregn på min dobermann – Kean


Ni har ju så såklart inte undgått att vi skaffat en

ny hund

! En 3-årig dobermann vid namn Kean kom till mig som ett ödets nyck. Jag letade inte efter ny hund och hade mentalt satt en punkt med hunderiet efter att

Dalton blev en ängel i maj

… Jag vet inte riktigt hur det gick till, men det var tydligen meningen. Det vad kärlek, det var ett uns av magi som förtrollade mitt dobermann-hjärta och jag körde till västkusten för att möta min pusselbit och ta med honom hem.

Imorgon har Kean bott hos oss en vecka och ingen är nog mer förälskad och lycklig än vad jag är. Han är min felande pusselbit i livet har jag insett. Tänk va långt inne det kan sitta ibland, men det är härligt med dobermann i huset igen, efter 10 årNu bjuder på ett bildregn av världens vackraste hund.


Hur det än är med en matblogg så kan jag inte dölja det jag brinner för, det här är mitt liv! – liksom mat och recept.


Kryddburken är min spegel!

Min  underbara dobermann… Kean 

R.I.P


Våra vackra hundar sen tidigare. Ni lever kvar i minnet och finns alltid i våra hjärtan.


Dalton

(boerboel, sydafrikansk mastiff)

vår stora skatt…


Gasso, min förra dobermann och Axa, riesenschnauzer.

12
0