Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… 😛

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  – Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… 😛

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen – Jack Daniels glaze! Skål för den! 😉

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

 1. Ulla skriver:

  Så fint du fick till det Linda, bra beskrivet och fina bilder. Glad och stolt blir jag.
  Det är ett utmärkt sätt att umgås på, man plockar och äter, trivs och pratar, och det får ta sin tid.
  Låt inte gamla regler om hur begränsa fantasin, bara testa på!
  Borde man inte byta ut benämningen raclette grill till nåt mer passande, då själva osten raclette inte är särskild vanlig här och det finns betydligt godare svenska ostar.
  Och helt klart sitter man helst utomhus, man vill ju inte lukta sur dojja som de tydligen gör i Schweiz.
  Så grilla på!

 2. Mmmm, raclette är toppen! DET var länge sedan man åt. Min kompis som har raclette som favoriträtt har flyttat till Holland, så nu blir det allt längre mellan gångerna. Jag vill helst äta raclette utomhus också, eftersom doften av den grillade osten sätter sig rätt bra i alla ytskikt inomhus. Lika gott som det är att ätal ika äckligt är det när det luktar sura träningsskor dagarna efter…

 3. Annika skriver:

  Oh jag ber om ursäkt, men min man haller pa att grata nästan (han är ju schweizare och vi bor i Schweiz, hihi). Men man kan bara inte kalla nat raclettegrillade grönsaker, eftersom raclette är namnet pa den speciella osten, och det heter raclettegrill just för namnet pa osten. Att säga raclette grillade grönsaker gar bara inte <3!
  Ja sen är det det med att ha kött till raclette pa det sättet. Dem tankarna far schweizare halla för sig själva, tihi. Raclette äts pa ett vädligt speciellt sätt, och oftast med alltid samma tillbehör 🙂
  A andra sidan, i slutändan far man väl kalla saker vad man vill. Prinsesstarta här är ju Sverigetarta… halla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..