Slottstek med gräddsås, pressgurka och äppelmos

slottsstek_gryta_stek_saftig_mör
Det var länge sen nu jag dammade av den här underbara barndomsklassikern – slottsstek! Minns ni hur god den faktiskt var i skolan också, bland det bästa förutom köttfärssåsen då. Sådär mör, salt och såsen… Helt ljuvligt god!

Igår passade jag på att laga till detta då höststormen och regnet drog in över ön. Ibland MÅSTE man bara bryta sommarmönstret med grillmat och sallader med riktig hederlig husmanskost. Vädret idag ser ungefär likadant ut som igår så jag vette tusan jag jag ska hitta på idag. Köttfärssås kanske… 😉

Det här receptet är en klassisk slottsstek med ansjovis i grytan – det som ger den magiska smaken på just slottsstek!

Nå?? Fler som fuskar med ”höstmat” såhär mitt i sommaren, jag kan väl inte vara helt ensam eller?? 😛

Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
2 röd lök
2 morötter
Purjolök, grönblast
Några persiljekvistar

Kryddning :
8 ansjovisfiléer + spadet
1 msk ättika
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen :
Grädde
Soya
Svartvinbärsgelé
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan.

Häll på vatten så det täcker köttet till hälften. Lägg ner ansjovis, häll i ättika och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.

Såsen : 
Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde, soya och svartvinbärsgelé och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Skär upp steken i skivor, slå över lite av såsen och servera med kokt potatis, pressgurka och äppelmos.

Recept på äppelmos HÄR och pressgurka HÄR!

slottsstek_ansjovis
Förbered lök och morötter medan köttet bryns.

slottsstek_recept_fransyska
Ner med allt i grytan, slå på vatten och låt småkoka under lock tills innertemperatur visar 75 grader.

slottsstek_husmanskost_stek
Dags att servera. Smaklig måltid! 😛

  1. eva N skriver:

    Höstmat, ja… Så gott att äntligen slippa allt grillat och sallad i oändlighet, att äntligen få laga lite tyngre mat utan att någon rynkar på näsan. Kalops hör hit, liksom stek med tillbehör, kåldolmar eller kålpudding, bruna bönor med stekt fläsk och andra långkok, tjälknöl, kokt kalv med dillsås, pepparrotskött för att inte förglömma alla dessa underbara och matiga soppor, som kan antingen innehålla rena delikatesser lika gärna som kylskåpsrens utan att förlora något av sin tjusning. Med hembakat, gott bröd som fyller hela huset med sin doft. Sen kan det regna hur mycket det vill utanför 🙂

  2. Här blev det ugnspannkaka med Västerbotten ost och bacon 🙂

  3. carita skriver:

    här hemma gjorde vi köttfärslimpa, det är inte dumt det heller 🙂

  4. Slottsstek har jag aldrig gjort men blir otroligt sugen på att testa det efter att ha dreglat över dina bilder här… Kanske går att göra i min nya tryckkokare? Hm, tål att testas…

    Jag gjorde dillkött häromdagen, det får väl ändå räknas som höstmat. Soppa igår också, det är ju verkligen höstmat. Serverade den kall i och för sig 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..