Gästbloggare Hannah Bengtzén


Hej på er allihop!

Nu är det min tur att gästblogga hos Kryddburken, superroligt! Jag hoppas förstås att ni ska gilla vad jag har att bjuda på. Jag tänkte ge er två riktigt somriga recept, vilket är perfekt såhär i mitten av sommaren. Jag pratar om citrus, fläder, nypotatis, färska bär och vanilj – massor av gott för stora och små! Utöver goda och somriga smaker har mitt fokus för dessa recept legat på att det ska vara enkelt och lättlagat att göra.

Vem är då jag? Hannah heter jag och är 27 år gammal. Jag bor tillsammans med man och tre barn mitt i Skåne, och vi trivs fantastiskt bra. Jag är för tillfället mammaledig och när jag får tid över passar jag på att laga mat och baka så mycket jag kan då detta är mitt största intresse. Det är ett intresse jag haft sen jag var liten och som jag på senare tid har utvecklat. Kryddburken besökte jag första gången redan för många år sedan och just nu är det så gott som dagliga besök som gäller.

En stor inspirationskälla med fin blandning av recept och en personlig touch.

Jag driver just nu min mat-och bakblogg www.allagodating.se, kanske har du besökt mig någon gång? Besök gärna min värld fullproppad med recept inom sötsaker, bakning, matlagning, LCHF och massor av annat smått och gott. Varmt välkommen!

Gott ska det även bli nu, jag tänkte tipsa om en fantastiskt god rätt som är frisk och fräsch – jättehärligt en varm sommarkväll. Den här saftiga kycklingen passar till de flesta tillbehör, jag serverade den med vitlöksrostad potatis och en sallad den här gången. En kall bearnaisesås fick läggas till det hela men om du exempelvis föredrar en kall creme fraiche-sås istället så är det minst lika gott. Krydda med dina favoritkryddor.

Förbered marinaden på förmiddagen och ta bara fram kycklingen när det är dags att laga mat. Snabbt och smidigt, och massor av tid för att umgås med eventuella gäster.

Som dessert vill jag ge er ett recept på en härlig hallonpaj. Här finns en knaprig botten som är fylld med en hemkokt vaniljkräm och så är den toppad med härligt friska hallon. Lite florsocker på toppen och efterrätten passar sedan till vilken fest som helst! Den spröda bottnen mot den lena vaniljkrämen är fantastiskt gott och hallonen ger en frisk och söt smak. Den är inte alls svår att göra och du kan göra mycket färdigt i förväg. Ännu ett recept att lägga i ”prova-på-högen” kanske? Mina gäster som fick provsmak gav tummen upp och ”mmmm”:ade i kapp . 😉 

Fläder- och citronmarinerad kyckling (4 personer)

Marinad till 1 kg kyckling;
0,75 dl rapsolja
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
½ citron – skal och saft
½ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar

Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)
800 gram färskpotatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör

GÖR SÅHÄR :


Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar.

Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna. Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (Ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder.)

Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Tvätta potatisen och dela dem på mitten. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.

Servera kyckling och potatis med en god sallad och en sås.

Läcker hallonpaj med hemkokt vaniljkräm (ca 8 portioner)

Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vaniljkräm
4 äggulor
5 msk strösocker
2,5 msk maizenamjöl
3 dl mjölk (3%)
3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering
350-400 gram färska hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna till en smulig deg och tillsätt därefter äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, den ska bara precis blandas och gå ihop. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20-30 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Fodra en form med låga kanter (jag använde en sådan form där man lyfter upp bottnen). Grädda pajdegen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Pajdegen blir ganska hård och knaprig, det är som det ska.

Vispa ihop vaniljkrämen genom att blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Värm upp mjölken (så pass varmt så att den nästan börjar koka) och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Häll genast tillbaka den varma blandningen i kastrullen och vispa hela tiden. Låt vaniljkrämen tjockna och koka upp. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något och låt sedan krämen stå i kylen tills den är helt sval. Inför servering vispar du den med elvisp ett par minuter så att den blir len och fin.

Vid servering; fyll pajskalet med den läckra vaniljkrämen och fördela färska hallon på toppen enligt önskemål. Pudra gärna över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss.


Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och låt kycklingen marineras i några timmar.


Fräsch kyckling med vitlöksdoftande nypotatis – gott och enkelt!


Toppa den delade potatisen med vitlök och smör – skjuts in i ugnen!


Ljuvlig hallonpaj med len vaniljkräm i knaprigt skal.


Servera pajen som den är, här behövs ingen grädde.