Körsbärspannacotta


Dagarna rusar verkligen fram nu. Juli är snart slut, Nicke har en veckas semester kvar och idag är det lillsyrran som fyller 20 år och det ska firas. 😉 Vi ska träffas hela familjen och gå ut och äta tillsammans i Borgholm senare ikväll, men innan det lite förfest med presenter o tårta hemma hos hennes pappa.

Dagens recept blir en läskande pannacotta med härlig smak av körsbär. Fortsätt frossa i frukter och bär, snart är även dom slut så passa på nu medan det finns. Jag har både syltat och saftat, kokat krämer, bakat pajer och rutor och kompotter och fryst ner. Körsbär går dessutom utmärkt att frysa ner hela om man inte orkar rensa och kärna ur alla samtidigt. 😛

4 port
Det här behöver du : 
3½ dl grädde
2 msk körsbärssirap
1 dl gelésocker

GÖR SÅHÄR : 


Blanda grädde, körsbärssirap och gelésocker och i en kastrull. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.

Körsbärssirap : 
1 dl mörka körsbär/bigarråer
2 msk socker
1 dl msk vatten

GÖR SÅHÄR : 
Kärna ur körsbären och mosa till dom lite. Häll körsbär + kärnorna i en kastrull tillsammans med socker och vattnet. Kärnorna ger extra smak så låt dom koka med. Koka på svag värme tills ca hälften av vätskan återstår. Sila allt genom en finmaskig sil, släng sedan bär och kärnor och du har en liten mängd körsbärssirap till pannacotta.


Pannacottan bubblar upp. Med gelésocker behöver du bara koka ½ minut, sen är den färdigt att hällas upp.


Servera med en lite syrligare körsbärskompott på toppen som bryter av det söta i pannacottan.

1
2

Grillad biffsmörgås med chilimajonäs


Hej på er igen! Som ni märkte tog jag mig lite ledigt igår efter några dagars jobb, välbehövligt ibland så jag hoppas ni har saknat mig lite! 😛


Dagen idag har gått i överraskningarnas tecken, jag klev upp tidigt och satt o funderade på nåt kul att hitta på med barnen en heldag. Djurparken med alla djur och karuseller är alltid en höjdare och dom kan verkligen åka karuseller i timtal, ungefär tills dom inte kan stå rakt längre! 😉 Personligen är jag väl inte så förtjust i själva djurparken även om mycket har förbättrats och blivit större så tycker jag ändå mest synd om djuren, men barnen älskar det och framförallt nöjesfältet, så man får offra sig.Jag väckte gubben och påtalade min fantastiska idé. Jag vet ju att han är måttligt road av att gå omkring i gassande sol bland hundratals turister som trängs överallt men han köpte min idé! Vi bestämde att inte säga nånting till barnen så efter frukost sa vi att vi bara skulle ”åka en sväng”… Å de gjorde vi, till djurparken.

Barnen förstod nog inte ens när vi hade parkerat bredvid den stora clownen att det var IN DÄR vi skulle! 😛

Vi var där precis strax efter öppning… Liksom alla andra! 😉
Dagen har gått i rasande fart mellan tombola, dinosaruievärlden, virvelvinden och gud vet allt och dom har åkt och busat och varit sams hela dan, fantastiskt!

Nu tog Nicke precis med sig dom och cyklade o badade, sen tror jag familjen Nilsson kommer somna himla gott allihopa ikväll!

Nu ska jag bjuda på ett fasligt gott recept på grillad biffsmörgås, enkelt som jag förespråkar och gott så in i norden, det har vi här!

4 port
Det här behöver du :

1 stort lantbröd, gärna surdeg
3 vitlöksklyftor
1 stor tomat
1 knipplök
Örtkrydda
Salt & peppar

2 skivor ryggbiff
Salt och peppar

Marinad till köttet EFTER grillning :
½ dl tomatvinäger
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk soya
1 tsk malen ungersk paprika
Örtkrydda
Salt & peppar

Tillbehör : 
8 skivor ost
ruccolasallad
Chilimajonäs (Hellman´s är supergod, eller hemmagjord som HÄR)

GÖR SÅHÄR :
Gnid in skivorna av ryggbiff med olja, salt och peppar. Grilla på bägge sidor, så som du vill ha dom, jag körde på nästan ”well done” eftersom det gillas bäst av övriga familjen. Låt sedan skivorna ”vila” i folié ca 20 min. Under tiden kan du röra ihop marinaden som köttet ska ligga i. Skär sedan upp köttet i tunna skivor och lägg i marinaden. Ca 15-20 min räcker gott men vill du förbereda så kan det ligga 1 dygn i kylskåp.

Skär upp surdegsbrödet på längden. Ringla över olivolja och pressa över vitlök och gnid in. Toppa ena brödhalvan med tomatskivor, knipplök och riven ost. Grilla i ugn på 200 grader ca 10 min tills brödet fått fin färg.

Monter ihop med ruccola, chilimajonäs och köttet. Marinaden kan du också hälla över. Lägg på den andra brödhalvan och skär upp.


Grillad ryggbiff som jag skurit i tunna skivor efter att det fått vila i folie.


Köttet i marinad efter att jag skurit upp det i skivor. Nu dags att fixa brödet.


Toppa ena brödhalvan med tomat, knipplök och riven ost. Grilla i ugn.


Bara andra brödhalvan som lock kvar sen är det dags att servera omgående! 😛

TIPS!
Prova även receptet på Philly cheese steak sandwich HÄR!

4
3

Körsbärspaj med creme fraiche


Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! 😛

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 


Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

9
0