Körsbär eller bigarråer?


Det råder både många och delade meningar om vad som är körsbär och vad som är bigarråer?! Jag har fått frågorna ställda från några av er och så vitt jag vet är körsbär själva ”urmodern” och bigarråer är en odlad sort. Att det delas in i surkörbär och sötkörsbär och att bigarråer tillhör sötkörsbär som odlad och växer oftast på större träd medan körsbär på små träd.

Och att bägge sorter kan ha färger allt från gul – orange – röd – mörkröd – svart! Jag kallar dock alla såna här bär för enbart KÖRSBÄR, de är ju trots allt det i grund och botten… 😛

Jag läste någonstans att man kunde se på bladen om det är körsbär eller bigarrå? Men där har jag själv inte lyckats tyda något vettigt. Hemma hos mamma där jag plockat alla ”körsbär” finns två gigantiska träd med både gul/orange/röda bär och ett med mörkröda och ett pyttelitet träd med klarröda mycket mindre bär som jag tror är de ”riktiga” körsbären?!

Vad har ni för kunskap? Har jag rätt eller fel?


Det verkar hur som haver vara en hel vetenskap detta när man börjar gräva i det. Mullbär och fågelbär och allt vad de kan heta…


Jag vet i alla fall att de är nyttiga och fulla av C-vitaminer och är bra mot ledvärk och hudinflammationer. 😉


Mammas hus som pryds av en rejäl körsbärs-entré…


Huset ligger ca 1,5 km från oss och är dessutom till salu. 😉


För den som är intresserad här på 

HEMNET >>

4
9

Snabb äggröra med broccoli, dagens jobblunch!


En för ögat inte alltför bildskön lunch på jobbet idag, men det bjuder jag på för detta är så otroligt gott, enkelt och en perfekt lätt lunch i sommarvärmen men ändå mättande med något lagat.

Jag klipper ner små, råa broccolibuketter direkt i stekpannan med en klick smör. Låter det få fräsa ca 1 minut, knäcker i 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar. Sen rör jag om så allt blandas och låter det sedan stå på svag värme ca 5 min – klart! Toppa med några skivor prästost.

Dagens snabba lunchtips alltså!
Till kvällsmiddag ska jag laga köttgryta med fläsk, lök och morötter. Rejäl husmanskost som köttfärslimpa, raggmunkar och ärtsoppa är något som gillas på mitt jobb och det är ju alltid kul att laga mat som uppskattas. 😉 Det var någon som undrade vad jag jobbar med! Jag jobbar i familjeföretag inom LSS, assistans och bemanning, både som arb.ledare, på kontor och som assistent. Så nu vet ni de! 😛

3
1

Körsbärsmuffins med frosting


Körsbärscupcakes med hemkokt sylt är bland de godaste bakverk jag vet och speciellt med en frosting på philadelphiaost.

Dom blir somriga och sååå söta tycker jag. Sylten kan du antingen koka själv, eller använda färdigköpt. Längre ner hittar du en enkel beskrivning på hur jag kokar den. Otroligt gott är det, men så vansinnigt tråkigt att sitta och kärna ur dom en och en! Man kanske skulle skaffa sig en urkärnare, fast undra om det går så mycket snabbare?! Jag använder en liten vass fruktkniv och skär liksom ett halvvarv runt bäret och ”pillar” ut kärnar med knivspetsen. Nån som har fler förslag kanske?

Dessa ska jag ta med mig till jobbet nu, vi ska ha personalmöte så lite gott att bjuda på kan behövas! 😉 Ha en fin dag i solen allihopa.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR : 


Rör ihop smör, socker, ägg och mjölk med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket.

Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 12 muffinsformar till 3/4, klicka i ca 1 msk körsbärssylt på varje. Grädda i 175 grader ca 20-25 min.

Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
några droppar citronsaft


Muffins redo att gräddas, här med hemkokt körsbärssylt som jag kokade igårkväll. Receptet på sylten är busenkelt. 1 kg urkärnade körsbär + 3-4 dl syltsocker. Låt koka upp med en liten skvätt vatten i botten, tillsätt sockret och småkoka 10 min. Häll upp på burk och låt svalna. Förvara i kylskåp. Håller ca 1 mån utan konserveringsmedel.


Efter ca 20-25 min i 175 grader.


Färdigdekorerade med frosting och bär!


Nu, off to work! Vi hörs lite senare… 😛

4
0