Flädersaft med sommarsmaker


Brukar ni koka saft under sommaren? Eller fryser ni in frukt och bär och kokar till vintern?

Jag tycker flädersaften hör sommaren till och det är en kul grej att göra tillsammans med barnen. Igår var vi ute och plockade fläder, och sen satte vi igång sköljde och skar frukt och hivade ner allt i en stor hink. Den här saften är busenkel att göra; bara socker + citronsyra + kokande vatten. (förutom fläder och frukt då)

Den här gången hade vi även lite andra frukter och bär i kylen som fick sällskapa med fläderblommorna. I princip allt går ju att koka saft på så ta vad du har hemma om du vill sätta en liten extra piff på saften. Vi kallar den för sommarlovssaft här hemma och nu står den i kylen och gottar till sig tills det är dags att hälla upp på flaskor. 😛ca 8 liter koncentrerad saft


Det här behöver du :


70-80 stora klasar fläderblommor


4 stora citroner


2 lime


1 liter jordgubbar


4 plommon


½ färsk ananas


1 klase vindruvor


2 nävar körsbär


100 gram citronsyra


4 kg strösocker


6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

6
0

Korv & mosbricka


Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.

Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort! 😉

Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack?? 😛

Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag; 

  • IKEA´s wienerkorvKetchup & senapPotatismosGurkmajonäsBostongurkaRostad lökSallad, gurka o tomater

Snabbmat hemma – när det är som godast!

Hemmagjort potatismos; 


Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward


Stöt potatisen med rotfruktsstöt


Ljumma mjölk i micron och slå på


Tillsätt en klick smör – äkta smör!


Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten


Och en gnutta socker för guds skull!


Vispa nu moset slätt med ballongvisp


Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.


Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

5
1

IKEA´s sommarbuffé


Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… 😛 Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs– Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff– God, mör och salt!
  • Potatissallad– Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles– Ok!
  • Laxmousse– Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse
  • – Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar
  • – IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis
  • – Bra!
  • Prinskorv
  • – Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj
  • – Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd– Bra!
  • Mjukt bröd– Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost– God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott– Ekologisk dessutom – tummen upp! 😛 
  • Rabarberpaj– God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad– Gott!
  • Vaniljsås– Väldigt god!
  • Chokladtryffel– Absolut GODAST på hela buffén! 😉 

Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! 😉

7
0