Sommar & rabarber


En skön ledig dag som jag i princip har sovit bort efter en lång dags jobb igår, dåligt sömn natten innan och grym magkatarr i nästan två dygn, men nu skiner solen o jag mår toppen! I kylen står en alldeles gudomligt god rabarberkräm. Vem kan motstå det? Jag vet att jag alltid googlar ”rabarber recept” när dom första har kommit men det blir nästan alltid kräm före paj och så även i detta fall. Rabarberkräm med kall ovispad grädde… Precis så som sommar ska smaka! 😛Nu är det åter dags för lediga dagar och klämdag på det och vi är lediga allihopa både från jobb och skola så ikväll tänder vi grillen och gör sällskap med mygg och knott igen! Jag har laddat med mygg-roll on och myggspray så de ska nog gå vägen! Klä sig i vitt hjälper inte ett dugg (inte på mig iaf, å i den här familjen är det nästan bara mig myggen biter) Jag tror dessutom vi har fått särskilt envisa och argsinta mygg i år för dom är precis överallt på mig och dom älskar mina fotknölar och armbågar…! 😉 Clarityn hjälper dock mot klådan. *tips*

Rabarberkräm
1 kg rabarber
1-2 dl socker
1½ msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka rabarberna men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blada potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! 😛

8
0

Laxmedaljonger och potatisrosor


Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. 😛

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! 😛

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.Skala potatisen och skär i tunna skivor.

Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.


Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.


Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.


Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.


Laxmedaljongerna snurrade…


Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.


Potatisrosorna är klara! 😛


Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.


Smaklig måltid! 😉

8
1

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!


I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! 😛
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… 😛

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 😛
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 


Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.


Hemmagjort kebabkött? – 

Kolla in receptet 

HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni
18
31