Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker


Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. 😉

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! 😛

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

6
10

Broccoli och blomkålsplättar med ost


Till veckans lunchlådor har jag stekt ”plättar” av broccoli och blomkål med riven halloumiost i. Vegetariskt och lchf, och verkligen tokgoda! 😛

Här har jag valt att servera med bacon och en grönsallad med rivna morötter, paprika, tomat och sockerärt. Gräddstuvade champinjoner kan jag också tänka mig passar bra till. Stek små plättar eller gör en stor ”kaka” i pannan och grädda i ugn tills den fått fin färg. Prova gärna receptet, jag lovar det är supergott!

Fiberhusk hjälper till att ”binda” smeten och gör plättarna hållbara.

ca 12 plättar alt. en hel kaka
Det här behöver du : 

1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
2 ägg
3 msk fiberhusk
Trocomare örtsalt
Peppar
1 finriven halloumi 200 gram

GÖR SÅHÄR : 


Koka blomkål och broccoli i mindre buketter i saltat vatten, även stammen på broccoli används. Finriv halloumin under tiden. Häll av vattnet efter 5-6 min då buketterna är mjuka. Låt ånga av. Stöt med rotfruktsstöt till en mos. Blanda med, halloumi, ägg, fiberhusk och kryddor. Hetta upp en stekpanna och forma till runda plättar. Stek i olja på bägge sidor så de får fin färg. Jag stekte både plättar och gjorde en hel ”kaka” i stekpannan som jag gräddade i ugnen, kakan serverar i skurna tårtbitar.


Broccoli & blomkål stöts med rotfruktsstöt till en mos.


Blanda med ägg, fiberhusk och kryddor.


Rör ner den finrivna halloumiosten. Forma till bollar och platta ut lätt i stekpanna med olja.


Stek så de får fin färg på bägge sidor.

4
1

En sista helg…


Jag är nog jordens tröttaste ikväll!! Det har varit mycket som stått för dörren till denna helgen som strax är slut!

En fantastisk kul och rolig cruising i Borgholm under lördagkvällen o natten. Massor med folk, vackra bilar och entusiaster för att inte nämna det publikmyller som fyllde hela Storgatan när karavanen körde in och alla bilar presenterades vältaligt o noggrant av allas vår Uffe vid micken! 😛

Det blev en väldigt sen kväll eftersom vi avslutade med lite nattsudd hemma hos Peppe, lyssnade på gamla godingar och skålade med kaffe och juicedrinkar fram till på småtimmarna

Söndagsmorgonen hoppade vi över och klev istället upp vid lunchtid allihopa, verkligen skönt att sova ut men dagen blev nog ändå i kortaste laget om man gör så!

Nicke o bror har fixat med garage o grusat gång, de har grävt en grav till Dalton som inte kommer finnas med oss längre… Ni som följer mig på Facebook och Instagram känner till detta och det är med en stor klump i halsen och tårarna sprängande bakom ögonlocken jag skriver detta…

Det är tungt och så mycket mer än förberedelser inför vad som komma skall går vi alla med lite extra tankar o funderingar på varsitt håll här hemma…

Visst har jag lagat mat, både en god söndagsmiddag till oss samt ett gäng nyttiga lunchlådor inför veckan. Jag lovar att delge er både recept och bilder imorgon, tankarna snurrar kring så mycket annat just nu så det hade ändå bara blivit pannkaka av allt om jag ska försöka mig på mer ikväll!

Ligger i sängen nu och önskar er alla en god natts sömn och sedermera en fin start på den nya veckan…

Vackra, älskade dunderklumpen Dalton…

13
0